« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
pristup informacijama

Predstavljena knjiga 'Knjižnice i autorsko pravo'

Autorice upozoravaju na korištenje građe u vremenu digitalizacije, posebice na primjeru Googlea koji često digitalizira bez odobrenja

(Dreamstime)
Više o

Google

,

Filozofski fakultet

,

NSK

,

Knjižnice i autorsko pravo

,

Aleksandra Horvat

,

Daniela Živković

,

Igor Gliha

,

Željka Modrušan-Ranogajec

,

Tihomil Maštrović

,

Milivoj Zenić

Knjiga "Knjižnice i autorsko pravo" Aleksandre Horvat i Daniele Živković, u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade, predstavljena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Stručnjak za autorsko pravo i jedan od recenzenata knjige Igor Gliha tom je prigodom istaknuo da u Hrvatskoj ima vrlo malo literature o autorskom pravu, a pogotovo o tom obliku prava s aspekta knjižnica.

Rekao je da je knjiga svojevrstan vodič knjižničarima za rješavanje problema autorsko-pravne naravi s kojima se susreću knjižničari u svojem poslu.

Recenzentica Željka Modrušan-Ranogajec je istaknula da je to prvo djelo u domaćoj literaturi koje obuhvaća primjenu pojedinih odredaba autorskog prava i srodnih prava u djelatnosti knjižnica.

Autorice u predgovoru napominju da je knjiga povezana uz kolegij Pravnih propisa i normi za knjižnice na studiju bibliotekarstva zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. Knjiga će pomoći knjižničarima da razumiju kad su i zašto ograničeni u slobodnom rukovanju građom i kako mogu u pojednim slučajevima pomoći korisnicima da ostvare pravo na slobodan pristup građi i informacijama.

Daniela Živković upozorila je na korištenje građe u današnjem vremenu digitalizacije, posebno na primjeru Googlea, koji je nazvala nekontroliranom svjetskom silom koja na 72 svjetska jezika nudi on-line knjige. Navela je nekoliko primjera autora i nakladnika čija je djela ili njihove dijelove Google digitalizirao bez njihova odobrenja pa im je morao platiti milijunske svote.

O važnosti predstavljene knjige govorili su i glavni ravnatelj NSK Tihomil Maštrović te ravnatelj šibenske Gradske knjižnice Jurja Šižgorića Milivoj Zenić. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 17:15:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh