« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
29. 10. 2009.

Knjiga dana - Georg M. Oswald: O duhu zakona

Kriminalistički roman o sudstvu

Više o

moderna vremena info

,

sudstvo

,

kriminal

,

knjiga dana

,

Georg M. Oswald

Na sudu i na uzburkanom moru u Božjim smo rukama, kaže poslovica, ali u ovom napetom političko-sudskom trileru svatko ipak želi kontrolirati svoju sudbinu. Na sceni je megauspješan i bogat odvjetnik koji, odjednom, jedva može pretpostaviti sve opasnosti što vrebaju njegov privatni i profesionalni život, tu je zatim njegova briljantna mlada žena, također odvjetnica, tu je ambiciozan i pragmatičan lokalni političar, tu je depresivan scenarist i njegova odlučna djevojka, a sve ih je na sud dovela  bezazlena prometna nezgoda pa se odjednom  sve što kažu može upotrijebiti protiv njih...

Naslov romana Oswald je preuzeo od francuskoga flozofa Montesquieua, koji je tako naslovio svoje najpoznatije djelo ("O duhu zakona") u kojemu je trodiobom državne vlasti zapravo udario temelje suvremene zapadne demokracije. Jedan je kritičar rekao da bi "bilo zanimljivo vidjeti čuđenje tog filozofa kad bi vidio u što se izrodila njegova ideja".

 

"Georg M. Oswald traži u Bavarskoj (Njemačka) 'duh zakona' i pronalazi materijal za svoj novi kriminalistički roman o sudstvu u kojem se igra s uzorcima trivijalnog romana. Kao i u prošlim romanima pisac se pokazao pronicljivim i katkada gotovo nemilosrdnim analitičarom svog naraštaja i vremena." ( Die Welt )

A budući je sudstvo u pitanju, Oswaldov roman može poslužiti i za "domaću zadaću".

 

Prevela Helen Sinković

Izdavač: Naklada OceanMore

Opširnije: Moderna vremena Info

 

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
29.10.2009. 12:49:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh