« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Predstavljena ekološka mreža NATURA 2000

Zaštita ugroženih područja i vrsta

Fotografija vijesti
Više o

EU

,

PHARE

,

NATURA 2000

,

ekološka mreža

,

zaštićena područja

Projekt ekološke mreže zaštićenih područja u Hrvatskoj, koja će biti u sastavu europske mreže NATURA 2000 i mora biti završen do pristupa Hrvatske Europskoj uniji, predstavljen je danas u Zagrebu.

Projekt vrijedan 1,6 milijuna eura financira EU, a provodi Državni zavod za zaštitu prirode.

Zavod je pripremio popis mogućih hrvatskih područja ekološke mreže NATURA 2000 i on obuhvaća 1142 lokaliteta na 44,83 posto hrvatskog teritorija, rekla je Jasminka Radović iz Državnog zavoda za zaštitu prirode. Ekološka mreža o moru radi se još i u Uniji, dodala je.

Članice EU-a obvezne su odabrati područja ključna za održanje određenih ugroženih vrsta i stanišnih tipova jer Europska unija želi do 2010. zaustaviti smanjenje biološke raznolikosti. Naglasila je da Hrvatska ima iznimno bogatstvo biološke raznolikosti u europskim okvirima na razmjerno malenu prostoru, u čak četiri od devet biogeografskih regija.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić je kazao da će ta područja Hrvatska odrediti uredbom te da EU očekuje da Hrvatska bude u samu vrhu i po broju lokaliteta i po postotku područja u mreži. NATURA 2000 nije strog rezervat, već su tu moguće i gospodarske djelatnosti, rekao je i naglasio da Hrvatska time postaje jedan veliki nacionalni park Europske unije.

Ekološka mreža zaštićenih europskih područja utemeljena je na dvjema direktivama - o staništima i o pticama, rekao je ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP) Davorin Marković.

Osim njih o projektu su govorili i predstavnik Izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Oskar Benedikt te voditelj projektnog tima (PHARE) Wolfgang Suske.

Tijekom provedbe projekta održat će se više radionica, a brojne informacije o projektu mogu se pronaći na posebno izrađenoj internetskoj stranici NATURA 2000 www.natura2000.hr (HINA)

16.09.2008. 21:55:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh