« Žene
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
žrtve nasilja

Predstavljen Zagrebački vodič za žene koje su preživjele nasilje

Namjera vodiča je senzibilizirati društvo na problem nasilja u obitelji i svakoj ženi ponuditi nekoliko mogućnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

nasilje u obitelji

,

Neva Tölle

,

Autonomna ženska kuća Zagreb

U Zagrebu je danas, u organizaciji Autonomne ženske kuće Zagreb i Grada Zagreba, predstavljena publikacija 'Gradski vodič za žene - Zagrebački vodič kroz socijalne usluge za žene koje su preživjele nasilje'.

Aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb, Neva Tolle, istaknula je da je namjera vodiča senzibilizirati društvo na problem nasilja u obitelji i svakoj ženi ponuditi lepezu mogućnosti.

Osim socijalne politike Grada, u Vodiču su predstavljene i socijalne usluge koje ženama pružaju nevladine organizacije, poput smještaja i savjetodavnih usluga. Vodič sadrži i osnovne upute za postupanje u nasilnoj situaciji, te pregled skloništa i savjetovališta na području Zagreba i Hrvatske.

Vodič je objavljen u sklopu projekta Žensko sklonište i savjetovalište - pružanje i osnaživanje servisa i potpore ženama i njihovoj djeci koja su preživjela nasilje u obitelji. Taj projekt provodi Autonomna ženska kuća Zagreb u okviru programa potpore Europske komisije CARDS 2004 u partnerstvu s Gradom Zagrebom.

Neva Tolle kaže da je prema njihovom istraživanju iz 2003. svaka treća žena u Hrvatskoj doživjela fizičko nasilje od partnera, a podaci o psihičkom nasilju pokazuju da je tom obliku nasilja bilo izloženo više od 50 posto žena u Hrvatskoj. Svaka treća žena doživjela je neki oblik seksualnog nasilja.

Istaknula je da žene žrtve nasilja spadaju u posebno ranjivu skupinu izloženu pojačanoj socijalnoj isključenosti. Često su prisiljene zajedno s djecom napustiti dom i žive u ekonomski i financijski ograničavajućim uvjetima, rekla je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kaže da je osobito ponosan na uspjeh projekta Autonomne ženske kuće Zagreb. Na predstavljanju vodiča poručio je "tim kukavicama" (nasilnicima) da s njim svako jutro trče a poslije "malo mogu boksati, tj. tući se s onima koji se znaju tući". ''Nek' dođu i nek' se tuku s jačima, a ne da se iživljavaju nad damama - to je moja poruka njima'', rekao je Bandić.

Vodič će aktivistice sutra od 10 do 12 sati besplatno dijeliti na Trgu bana Jelačića, a distribuirat će ga i po liječničkim ordinacijama, odvjetničkim kancelarijama, na tribinama, u knjižnicama i knjižarama. Vodič se može naći i na internetskoj stranici Autonomne ženske kuće Zagreb.

- U Zagrebu ima ukupno 34 kreveta za žene koje su preživjele nasilje, a trebalo bi ih biti minimalno 100. Ipak, žene ne ostaju na ulici i kada se traži krevet više, on se uvijek nađe - rekla je Tolle i dodala da je nasilje u porastu. (hina/metro-portal)

21.09.2009. 20:41:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh