« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
KRAJ SUKOBA?

Predsjednik Šri Lanke proglasio pobjedu

Mahinda Rajapaksa objavio je da su pobunjeni Tamilski tigrovi u potpunosti vojno poraženi.

(Getty Images)
Više o

Šri Lanka

,

tamilski tigrovi

,

LTTE

,

Mahinda Rajapaksa

,

Tigrovi za oslobođenje tamilskog Eelama

,

Velupillai Prabhakaran

,

vojna pobjeda

"Ponosan sam što mogu izvijestiti da su oružane snage Šri Lanke u akciji bez presedana, konačno vojno porazili Tigrove za oslobođenje tamilskog Eelama (LTTE)", kazao je predsjednik Mahinda Rajapaksa tijekom boravka na summitu G11 u Jordanu.

"Vraćam se u zemlju koja je u potpunosti oslobođena barbarskih Tamilskih tigrova", kazao je.

Nakon višemjesečne ofenzive vladine snage su u subotu ujuto u potpunosti stekle kontrolu nad cijelom obalom Šri Lanke, prvi put nakon dva desetljeća. Preostali borci Tamilskih tigrova, koji su nekad kontrolirali de facto državu u državi na sjeveroistoku Šri Lanke, ostali su odsječeni na uskom komadu kopna, bez mogućnosti za bijeg morem. Vođa tigrova Velupillai Prabhakaran nije uhićen, niti mu je poznata sudbina.

U završnoj ofenzivi šrilanske vojske koja je počela sredinom siječnja ove godine ubijeno je 7.000 civila, a oko 17.000 ih je ranjeno, prema podacima UN-a. Oko 200.000 ih je pobjeglo iz zone sukoba posljednjih tjedana.

Tamilski su tigrovi 1983. godine počeli borbu za teritorijalnu neovisnost tamilske manjine na sjeveru Šri Lanke, nakon što ih je više desetljeća marginalizirala singaleška većina. Za vrijeme 25-godišnjeg sukoba ubijeno je više od 70.000 ljudi obje strane. Tamilski tigrovi su zbog pribjegavanja samoubilačkim napadima na civile završili na listi terorističkih organizacija SAD-a i EU-a. (hina/metro-portal)

16.05.2009. 21:06:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh