« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SVE SE MIJENJA

Prednja sjedala automobila postala su sigurnija od stražnjih

Puno se pažnje posvećuje sigurnosti vožnje na prednjim sjedalima automobila, pa se zanemarilo stražnja koja su nekad bila sigurnija

prednja sjedala automobil
prednja sjedala automobil (Shutterstock)
Više o

automobili

,

vožnja

,

alternativna scena

,

Wampire Weekend

Prednja sjedala automobila sigurnija su od onih stražnjih, pokazalo je istraživanje instituta Neuroscience Research Australia. Pokazalo se da su prednja sjedala postala puno sigurnija tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Naime, prijašnja istraživanja na starijim automobilima govorila su da smo sigurniji u prometu na stražnjim sjedalima.

Kako kaže prof. Lynne Bilston sa Sveučilišta Novi Južni Wales u Australiji, mnogi životi mogli su se spasiti da su znanstvenici stražnjim sjedalima posvećivali toliko pažnje koliko i prednjim.

>> Jesu li današnji automobili previše 'sigurni'?

Prof. Bilston je sa svojim kolegama usporedila rizik od ozljeda na prednjem i stražnjem sjedalu automobila proizvedenih između 1990. i 1996. s novijim automobilima. Iako su noviji modeli automobila sigurniji, smanjenje broja ozljeda glave i trbuha zabilježeno je samo na prednjim sjedalima, ne i na stražnjim.

Još od sredine 90-ih godina prednja sjedala postaju sigurnija zbog usavršavanja zračnih jastuka i boljeg dizajna pojaseva na prednjim sjedalima, a čak ni najnoviji automobili često ne uključuju ove stavke na stažnjim sjedalima. Ipak, za djecu je još uvijek sigurnije sjediti na stražnjem sjedalu.

02.09.2010. 22:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh