« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Štediše Ljubljanske banke na cjedilu

Pitanje o uplitanju Slovenije u privatno-pravne odnose ostaje otvoreno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Sud u Strasbourgu

,

Ljubljanska banka

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da je današnjom presudom Suda u Strasbourgu okončan postupak u predmetu trojice hrvatskih štediša, ali nije odlučeno o biti problema stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci.

"Ostaje otvoreno pitanje je li se Slovenija svojim zakonima umiješala u privatno-pravni odnos između banke i štediša, te onemogućila štediše u naplati svojih potraživanja", priopćilo je danas Ministarstvo pravosuđa u povodu presude Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava.

Ministarstvo kaže da je Sud u Strasbourgu naveo da je zbog stare devizne štednje podneseno više tisuća zahtjeva protiv država slijednica bivše SFRJ, te da u tom kontekstu Sud smatra da bi se, iako ima nadležnost za odlučivanje o njima, konačno rješenje pitanja moglo postići pregovorima između država slijednica bivše SFRJ.

Veliko vijeće od 17 sudaca Europskog suda za ljudska prava objavilo je danas odluku kojom je potvrdilo (raniju) presudu vijeća, i utvrdilo da štediše koje su uspjele naplatiti svoja potraživanja u Hrvatskoj nemaju pravni interes za daljnje vođenje postupka u Strasbourgu. Treću podnositeljicu Sud je uputio da svoje potraživanje također pokuša naplatiti od imovine Ljubljanske banke u Hrvatskoj, navodi Ministarstvo.

Postupak u tom predmetu započeo je 1997. kad je troje hrvatskih štediša Ljubljanske banke podnijelo zahtjev Europskom sudu za ljudska prava protiv Republike Slovenije, smatrajući da im je, zbog nemogućnosti da povrate svoju štednju iz Ljubljanske banke, povrijeđeno pravo na mirno uživanje vlasništva te da su žrtve diskriminacije.

Republika Hrvatska se 2001. umiješala na strani štediša u taj postupak, a nakon razmjene pismenih očitovanja stranaka u listopadu 2003. održana je prva usmena rasprava.

Europski sud je 1. travnja 2004. donio odluku kojom se proglasio nadležnim za ispitivanje osnovanosti iznesenih prigovora, a 6. studenog 2006. donio je presudu kojom je brisao zahtjeve s liste predmeta jer je dvoje štediša u postupku u Hrvatskoj naplatilo svoja potraživanja.

Štediše su, međutim, smatrale da su njihova ljudska prava i dalje povrijeđena, pa su zatražili da Veliko vijeće Europskog suda preispita presudu. Njihovom zahtjevu je udovoljeno i predmet se našao pred Velikim vijećem. (HINA)

03.10.2008. 16:27:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh