« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Kongres spasio američke banke!

Velikom većinom Izglasan zakon o spašavanju banaka

Fotografija vijesti
Više o

financijska kriza

,

kongres

,

zakon o spašavanju banaka

,

kongres izglasao

,

izglasano spašavanje banaka

Nakon drame u ponedjeljak kada je Predstavnički dom odbio prijedlog zakona o spašavanju banaka, tzv. bailout, koja je izazvala kolaps svjetskih burzi, smirenja u srijedu kada je Senat prihvatio izmijenjeni zakon, napokon je večeras prihvaćen i u Predstavničkom domu velikom većinom glasova.

Rezultat 262 za i 171 protiv predstavlja pobjedu ministra financija Henryja Paulsona i predsjednika Busha, koji su neumorno lobirali za rješenje hipotekarne krize koja se počela širiti svjetskim gospodarstvom poput požara. 

Pritisak predsjednika, ali i običnih građana koji su nazivali svoje predstavnike u Kongresu i tražil prihvaćanje zakona uspjeli su preokrenuti dovoljan broj republikanskih zastupnika da zakon prođe uvjerljivom većinom. Važnu je ulogu odigrao i Barrack Obama koji je uvjeravao svoje demokrate da će, ako bude izabran, upotrijebiti sva sredstva koja omogućava zakon kako bi sredio stanje na tržištu nekretnina. 

Ostaje još samo potpis George Busha, i prvih 250 milijardi dolara krenut će u smjeru posrnulih banaka, u zamjenu za vlasničke udjele. (metro portal)

03.10.2008. 19:49:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh