« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
JEREMIĆ O KOSOVU

Secesija je neprihvatljiv način rješavanja problema suvereniteta

Srbijanski ministar vanjskih poslova da će Boris Tadić u 55 država uputiti osobne izaslanike s pozivom da pažljivo prouče mišljenje Međunarodnog suda pravde

(Getty Images)
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

Međunarodni sud pravde

,

Vuk Jeremić

Oni će ih, po riječima Jeremića, također upoznati s činjenicom da će se o tom osjetljivom pitanju raspravljati na Općoj skupštini UN ove jeseni te će od njih biti zatražena potpora za rezoluciju Srbije koja bi otvorila put ka pronalaženju kompromisnog rješenja putem pregovora.

U Općoj skupštini UN Srbija će, kako je objasnio, svoju poziciju braniti principijelnom tvrdnjom da je pravo na secesiju neprihvatljiv način rješavanja problema suvereniteta i teritorijalnosti.

Jeremić je izrazio očekivanje da će dosta država imati razumijevanja za to stajalište Srbije te kako je njezin cilj da usvajanje rezolucije otvori put ka novim pregovorima. Šef srbijanske diplomacije naveo je kako će Srbija kada je riječ o Kosovu, s obzirom na to da članstvo u Uniji ostaje njezin strateški prioritet, svakako učiniti sve što je moguće da ne dođe do dodatnog kompliciranja odnosa s Unijom, ali da to ne može raditi "baš po svaku cijenu".

"Postoje daleko ozbiljnije prepreke na putu proširenja EU na Balkan, nego što su razlike između Beograda i jednog broja država članica Unije oko Kosova. One ne bi bile uklonjene čak ni kada bismo mi promijenili našu principijelnu politiku", naglasio je Jeremić.

Po riječima srbijanskog šefa diplomacije, zadnjih nekoliko dana su obavljene intenzivne konzultacije na visokoj razini sa zemljama EU koje nisu priznale Kosovo, u kojima je Srbija dobila uvjeravanja da se njihova politika prema Kosovu neće mijenjati. "Vlade tih država su s tim izišle i u javnost. To su također učinile i stalne članice Vijeća sigurnosti Rusija i Kina. To za nas predstavlja značajno ohrabrenje da istrajemo u našim naporima", zaključio je Jeremić.

Međunarodni sud pravde u četvrtak je objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo. Savjetodavno mišljenje ICJ-a pročitao je predsjednik suda Hisashi Owada koji je ustvrdio da međunarodno pravo "ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i da stoga deklaracija o neovisnosti od 17. veljače 2008. ne krši međunarodno pravo". Kosovo je do sada priznalo 60-tak zemalja svijeta, među kojima i SAD te 22 od 27 članica Europske unije. (hina/metro-portal)

25.07.2010. 13:29:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh