« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
CVJETNI TRG

Pravo na grad i Zelena akcija još jednom protiv 'Cvjetnog prolaza'

Javni interes ne postoji, a radi se o devastaciji prostora i kulturne baštine, izjavili su aktivisti i najavili nastavak borbe za blokadu projekta

(Damir Krajač/CROPIX)
Više o

Cvjetni trg

,

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

Cvjetni prolaz

,

Teodor Celakoski

,

Vera Petrinjak Šimek

,

zagreb-info

,

Jagoda Munić

,

Snješka Knežević

Povodom početka rušenja dvije zgrade na zagrebačkom Cvjetnom trgu radi realizacije projekta 'Cvjetni prolaz' Hoto grupe, Građanska inicijativa Pravo na grad i nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija, danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su se još jednom usprotivili tom projektu upozorivši na njegovu štetnost.

Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je kako ne namjeravaju odustati u borbi protiv najštetnijih elemenata projekta - uzimanja dijela pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ocijenio je da projekt, osim što devastira prostor i kulturnu baštinu, pokazuje i da je izravno povezan s devastacijama institucija i pravne države. Najavio je da će cilj njihova daljnjeg rada biti ključne institucije koje omogućuju beskonačnu korupciju i divljanje kapitala u prostoru. To nije razvoj, nego otimačina hrvatskog prostora i kulturnih dobara, rekao je Celakoski.

Jagoda Munić iz Zelene akcije rekla je da taj projekt sustavno podupire Gradsko poglavarstvo pa je Gradski zavod za zaštitu kulturne i prirodne baštine, umjesto da zaustavi i zabrani, dopustio rušenje povijesnih zgrada. Dodala je da su iskoristili sve moguće zakonske mehanizme kako bi državne i gradske institucije zaustavile projekt, ali su naišli na potporu projektu i podilaženje investitorima umjesto na potporu javnom interesu.

Zastupnica u Gradskoj skupštini Vera Petrinjak-Šimek rekla je da će lobirati za većinu u toj skupštini kako bi se preispitao 'nebulozni zaključak' Gradskog poglavarstva o javnom interesu u tom projektu kojeg nema ni u tragovima. Rekla je i kako je zagrebački gradonačelnik s Hoto grupom potpisao 'skandalozni ugovor' po kojem će grad financirati rampu i rekonstrukciju infrastrukture u bloku Varšavske ulice, to jest sufinancirati privatni projekt.

Snješka Knežević u ime Odbora za baštinu i prostor Društva povjesničara umjetnosti, rekla je da se ruše dvije povijesne kuće te da se počinje realizirati projekt koji od početka ide pogrešnim smjerom - lokacija je pogrešna i predimenzionirana struktura. Objekt će, kada se izgradi, dominirati na trgu i poništiti njegov identitet, dodala je.

Ruši se kuća Granitz na Preradovićevu trgu 6, izgrađena 1886., koja je bila povijesno mjesto hrvatskog novinstva. Istaknula je da nisu protiv transformacije jer grad od nje živi, ali ona mora biti skladna i respektirati postojeće stanje, a ne se nametati.

"Tim projektom dobit će se trg u funkciji novoga komercijalnog objekta", rekla je Knežević.

Horvatinčić tvrdi da ima sve dozvole, a aktiviste trpa u koš s oporbenim strankama

Investitor projekta Cvjetni prolaz, predsjednik Hoto grupe Tomislav Horvatinčić izjavio je novinarima kako su za sve radove, uključujući i najnovija rušenja, dobili dozvolu Grada Zagreba.

"Tijekom zadnjih šest mjeseci srušili smo kino Zagreb, tiskaru Vjesnik - multiprint, a sada se uklanjaju prednje dvije kuće", rekao je Horvatinčić. "Nastat će jedan prelijepi projekt koji će, odlukom Gradskog poglavarstva, biti i od javnog interesa s novom šetnicom i multifunkcionalnom kino dvoranom, sa svim onim što će ovaj grad činiti lijepim, umjesto ovog rugla, kakvo je svih ovih 19 zapuštenih blokova", rekao je. Dodao je i kako će se sačuvati pročelje u Varšavskoj 6, dok će ostalo biti izmijenjeno u skaldu s projektom.

Na prosvjede Zelene akcije i Prava na grad Horvatinčić se 'ne želi ni osvrtati', kao ni na njihove primjedbe da nema dozvolu Ministarstva kulture, jer kaže kako ima sve potrebne dozvole Grada Zagreba, odnosno onih koji izdaju građevinske dozvole. "Svi ti prigovori zadnje tri godine i sedam mjeseci bili su obična farsa", rekao je.

Na kraju su sve te udruge pokazale svoje pravo lice završivši s političkim strankama s kojima su i izgubile protekle izbore, a dobila ih je većina koja se i odlučila za ovaj projekt, zaključio je Horvatinčić u pravoj politikantskoj maniri.

Izvor: Hina

12.08.2009. 16:21:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh