« Život
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SAVJETI

Pravila sigurne kupnje na internetu

Sve češće i sve više stvari kupujemo online, a pandemija je ovaj oblik shoppinga dovela na potpuno nove razine

Evo kako se plaća na siguran način
Evo kako se plaća na siguran način (Arhiva)
Više o

sigurnost

,

HUB

,

savjeti za plaćanje

Mnoštvo je savjeta za sigurnut i ugodnu kupnju koje možete pronaći, a zanimljive upute na svojim je stranicama objavila HUB. 

Kad kupujete online, provjerite web adresu - nikada ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

Kupujte od pouzdanih izbora - koristite marke i trgovine koje su vam poznate.

Ne kupujete? Ne ostavljajte podatke o kartici - ako ništa ne kupujete, ne ostavljajte podatke o svojoj kartici.

Ne šaljite novce nepoznatom - ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu.

Ne šaljite podatke o kartici putem e-maila - nikada ne šaljite presliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektronske pošte. Nikada ne šaljite jednokratne zaporke SMS-om, Messengerom, WhatsAppom, Viberom ili drugim servisima.

Provjeravajte kako su ocijenjeni prodavatelji - posebno provjerite nepoznate trgovine i pojedince prodavatelje.

Provjeravajte ponavljajuća/trajna plaćanja - prije nego pošaljete podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen - prilikom pregledavanja interneta koristite HTTPS i SSL protokole. Upamtite: Sam simbol lokota ne znači da je stranica zakonita/legitimna.

Provjerite sigurnost plaćanja na web stranici - internetsku kupnju obavljajte samo na web mjestima koja koriste pune sustave za provjeru autentičnosti (kao što je Verified by Visa / MasterCard sigurnosni kod).

Prije plaćanja razmislite dva puta - provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta.

Sačuvajte sve dokumente vezane za online kupnju - mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.

03.07.2022. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh