« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
JOŠ UVIJEK

Pravi set će vam pustiti samo živi DJ

Servisi za puštanje glazbe kompiliraju svoje 'playliste' oslanjajući se na ljudsku stručnost, računalne algoritme ili kombinaciju navedenoga

Za pravi party treba vam živi DJ
Za pravi party treba vam živi DJ (Shutterstock)
Više o

playlista

,

streaming

Nema do živog DJ-a, zaključak je istraživanja koje je uspoređivalo reakcije ljudi na playliste stvorene na streaming servisima i one koje su napravili živi ljudi.

Unatoč tomu što algoritmi uspijevaju sastaviti ugodne 'playliste', nisu sposobni za pravu kreativnost, navodi se u časopisu "Technology Review" Tehnološkog instituta Massachusetts .

Kompilacije sastavljene ljudskom rukom mogu odvesti slušatelje u zanimljive nove pravce ili nenadano povezati pjesme različitih žanrova.

Računalni algoritmi u tom su se smislu mnogo poboljšali zadnjih godina, ali i dalje ne mogu razumjeti emotivni odjek ili kulturni kontekst pjesama, kažu stručnjaci.

Čak i kada su karakteristike glazbe vrlo dobro katalogizirane, od žanra do instrumentacije i glazbenog ključa u kojem se svira, izbor pjesama po algoritmu ostaje predvidljiv, zaključili su.

Kako dobro znamo da je glazba lijek protiv depresije i stresa, ipak prepustite svom mozgiću da napravi posao umjesto računala ...

20.01.2016. 17:19:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh