« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
URBANE LEGENDE

Prava istina o kalorijama

Njih brojimo, gledamo na pakiranju koliko ih ima, a znamo li uopće pravu istinu o njima

Što su zapravo kalorije i kako se troše
Što su zapravo kalorije i kako se troše (Wikipedia)
Više o

dijeta

,

kalorije

,

brojanje kalorija

,

potrošnja kalorija

Gotovo svakodnevno nas u raznim dijetama bombardiraju s brojanjem kalorija, dosta njih je i koncipirano na taj način, tjeraju nas da razmišljamo o svakom zalogaju koji unosimo u tijelo. U toj šumi informacija često se nađu i one kontradiktorne, koje nas ostavljaju zbunjenima pa se tada rukovodimo najčešćim informacijama koje smo zapamtili.

To bi bilo u redu kad neke od tih informacija ne bi zapravo spadale u kategoriju urbanih legendi, neprovjerenih informacija koje se prenose među prijateljima uz obavezno navođenje nekog autoriteta koji je to navodno izjavio ili napisao.

Pa da vidimo kako stojimo sa znanjem o kalorijama ... jedna od prvih zabluda je da one daju snagu. Zapravo, kalorija je jedinica mjere za energiju, to jest potrebnu količinu topline da bi se jedan gram vode zagrijao za 1 stupanj Celzijusa na atmosferskom pritisku od 1 atmosfere. Znanstvenici su doslovno palili razne namirnice kako bi došli do tih brojki. Kako naša tijela rade na kemijsku energiju koju proizvode oksidacija, ugljikohidrati, masti i bjelančevine, treba pratiti unos svega navedenog, a ne samo kalorija.

Dakle, nije istina niti da se sve kalorije stvaraju na isti način. Naime, od svakih 100 kalorija proizvedenih iz ugljikohidrata, naše tijelo potroši tek 5-10. Kad su izvor kalorija masti, potrošnja je još niža, dok najbolje izgaraju bjelančevine, kojih se potroši 20-30. Znači, za gubljenje kilograma bjelančevine su prvi izbor.

Jednako tako, ni svaka kalorija koju unesemo u tijelo nije probavljena. Masti se relativno lako probavljuju, jer mogu doprijeti do zida tankog crijeva, a životinjske se bjelančevine probavljuju lakše od onih biljnog podrijetla. Za vlakna je poznato da moraju biti dio prehrane, i to s pravom, jer samo prolaze kroz našu probavu. Ako ste na dijeti koja je bogata vlaknima, gubite i do 20% kalorija koje unosite u tijelo, stoga bi dnevni unos vlakana trebao biti barem 35 - 40 grama, po mogućnosti biljnog podrijetla.

Za kraj smo ostavili onu urbanu legendu koja izaziva najviše frustracija, o tome kako se kalorije izgaraju vježbanjem. E, to tek nije istina! U teretani ne možete, ni uz najbolju volju, izgubiti više od 30 posto unešenih kalorija. Ostatak ide za održavanje životnih funkcija kao što je distribucija kisika, regeneracija stranica i slično, što zahtijeva otprilike 11 kalorija na kilogram težine, na dnevnoj razini.

 

03.07.2011. 19:39:20
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Nikola
  04.07.2011. 09:12
  ovaj članak se bazira na predpostavkama i nagađanjima, podatci su apsolutno relativni i to nije sve- na temelju toga su doneseni nekakvi sudovi, a sam članak je napisan vrlo asertivno, sa namjerom da uvjeri čitaoca. najvjerovatnije je čak i copy paste sa nekog bbc ili nekog takvog portala..
 2. avatar
  montyphyton
  04.07.2011. 09:19
  o koja hrpa polupismenog trkeljanja
 3. avatar
  crozona.net
  04.07.2011. 10:18
  Uz cijenu hrane danas nije se lako normalno hraniti, a pogotovo kada vidimo guranje svakojakih kašica i tableta koje su super za naš organizam.
 4. avatar
  ugasite tv
  05.07.2011. 18:40
  Izvrsno predavanje o šećeru sa opisima metaboličkih reakcija:
  http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

  najveći problem je u saharozi tj u fruktozi - ne probavlja se izravno jeć djeluje kao toksin na jetru i stvara štetni kolesterol
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh