« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
EHHH...

Pranjem ruku do zdravlja

50 posto ih je kazalo da uvijek ili gotovo uvijek peru ruke po povratku kući, 25 posto ih je kazalo da to čine često, a ostatak je odgovorio da to čini vrlo rijetko ili nikada

Perete li ruke?
Perete li ruke? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

pranje ruku

Zdravstveni radnici kažu da ruke treba prati ne samo nakon odlaska na toalet, već i nakon svakog povratka kući izvana, nakon brisanja nosa, kihanja, kašljanja, kontakta sa životinjama, iznošenja smeća, dodirivanja predmeta kontaminiranih tjelesnim izlučevinama ili krvlju...., no jedna njemačka anketa pokazala je poražavajuće rezultate.

Od više od 4000 sudionika ankete koju je proveo njemački Savezni centar za zdravstveno obrazovanje, 50 posto ih je kazalo da uvijek ili gotovo uvijek peru ruke po povratku kući, 25 posto ih je kazalo da to čine često, a ostatak je odgovorio da to čini vrlo rijetko ili nikada.

Za usporedbu, 96 posto ih je odgovorilo da uvijek ili gotovo uvijek peru ruke nakon odlaska na toalet.

Ispitanicima su postavili pitanje zbog čega su tako nemarni kada je posrijedi pranje ruku nakon povratka kući izvana. 75 posto ih je odgovorilo kako smatraju da to nije potrebno.

Anketa je pokazala da higijenu ruku nakon kontakta sa životinjama uvijek ili gotovo uvijek održava samo 48 posto ispitanika, a 26 posto ih je odgovorilo da to čini povremeno.

72 posto onih koji su priznali da ruke nakon kontakta sa životinjama peru rijetko ili nikada odgovorilo je da smatra kako to nije značajno ni potrebno.

Pokazalo se da je postotak onih koji su oprali ruke nakon brisanja nosa, kašljanja ili kihanja još niži. U takvim je slučajevima ruke uvijek ili gotovo uvijek oprao samo 31 posto ispitanika. Oni koji su kazali da u takvom slučaju ruke peru rijetko ili nikada imali su čitav dijapazon zanimljivih izlika zbog kojih to nisu činili.

Najčešće, odnosno u 70 posto slučajeva navodili su da nisu bili u prilici oprati ruke jer su bili, primjerice u tramvaju. 61 posto ih je odgovorio da su na pranje ruku zaboravili, a 49 posto ih je smatralo da je to u potpunosti nepotrebno.

12.01.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh