« Život
objavljeno prije 23 dana i 7 sati
STVARNO?

Pranje posuđa je popularan sport među Hrvatima

Više od 70% građana posuđe pere svaki dan, a njih 6% kažu da to nikad ne rade. Ručno pranje je i dalje dvostruko češće korišteno od strojnog, dok su oko lojalnosti brendovima građani dosta podijeljeni

Pranje posuđa je cool?!
Pranje posuđa je cool?! (Arhiva)
Više o

žene

,

muškarci

,

pranje posuđa

Pranje posuđa nije baš omiljeni sport za puno ljudi, ali je potrebna radinost koju htjeli ne htjeli obavljamo praktički na dnevnoj razini. Eto baš na dnevnoj razini, znači svakodnevno, posuđe pere 71% Hrvata, pokazalo je ovo istraživanje. Toliko o popularnosti ovog sporta. Nešto malo više od trećine građana to radi nešto rjeđe pa tako imamo 13% onih koji posuđe peru nekoliko puta tjedno, njih 11% kaže da to radi po potrebi, a 6% je onih koji navode da osobno ne peru posuđe. Zanimljivo!

Ručno pranje je i dalje dvostruko popularnije pa tako imamo 43% građana koji koriste isključivo ručno pranje, dok je 20% onih koji ovaj posao uvijek prepuštaju perilici posuđa. Preostalih 36% građana navodi da kombiniraju ručno i strojno pranje.

Limun dominira kad je riječ o aromi deterdženta za ručno pranje posuđa kojeg koristi čak 67% ispitanika koji peru posuđe. Daleko iza dolaze ostale arome pri čemu jabuka i aloe vera imaju po 9%, kamilica je na 5%, lavanda na 4%, a ostalim aromama pripalo je 6% udjela.

Kod strojnog pranja najpopularnija vrsta deterdženta je tableta s 84% udjela u korištenju, dok je tekući deterdžent (gel) izbor za 12% ispitanika koji koriste perilicu posuđa, a 5% njih koristi prašak.

I na kraju, upitali smo građane koji u svojim kućanstvima apliciraju ručno ili strojno pranje posuđa za njihove preferencije brendova. Da uvijek kupuju isti brend bez obzira na akciju kaže 21% lojalnih kupaca. Onih nešto manje lojalnih, koji kupuju uvijek isti brend, ali samo kada je na akciji, ima 34%, dok druga polovica građana, njih 46%, ističe da kupuju onaj brend koji je u tom trenutku na akciji. Oni baš i nisu lojalni.

Istraživanje su tijekom travnja 2024. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Piše: Ja Trgovac
24.05.2024. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.05.2024. 16:07
    muski sport postao haha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh