« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BOJIMO ZAJEDNO

Poznati Slovenci bojali ogradu ergele lipicanaca

Više od 500 Slovenaca, među kojima i mnoge istaknute osobe iz javnog života, sudjelovalo je dosad u akciji "Bojimo zajedno" kojom se želi oličiti ograda oko ergele Lipice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (24 ur)
Više o

Slovenija

,

ograda

,

bojanje

,

lipica

Dobrovoljnu akciju u povodu proslave 430. obljetnice matične ergele konja lipicanaca omogućile su slovenske tvrtke, koje su darovale veću količinu boje, valjaka za ličenje i ostalu opremu. Akciji se pridružuju i mnogi posjetitelji, kojih je zbog ljepšeg vremena posljednja tri vikenda bilo više nego inače, a nastavlja se do 14. svibnja. Neoličeno je još pola ograde dugačke deset kilometara, što znači da još treba oličiti dvadeset kilometara letava u ogradi te više od dvije tisuće drvenih stupova, objavili su u petak slovenski mediji.

Austrijski nadvojvoda Karl, sin cara Ferdinanda I., otkupio je 1580. godine od tršćanskoga biskupa njegov dvorac blizu sela Lipice, koji je bio opustošen nakon jedne provale Turaka, a zatim je na otkupljenom imanju počeo uzgajati konje. Tako su miješanjem različitih pasmina nastali elegantni lipicanci, čiji se uzgoj u međuvremenu proširio na više ergela u Ausro-Ugarskoj Monarhiji.

Ergela u Lipici pod zaštitom je države, a Slovenija lipicance smatra svojim autohtonim prirodnim brandom. Zato su fotografije tih konja i slovenski krajolici najčešći motivi na turističkim razglednicama i prospektima, zajedno s motivima Bledskog jezera i mostova na Ljubljanici u glavnome gradu. (hina/metro-portal)

23.04.2010. 16:40:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh