« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
RUSIJA:

Požari i na područjima zagađenima nuklearnom katastrofom u Černobilu

Šumski požari u Rusiji zahvatili su područja zagađena nuklearnim česticama i postoji strah od njihova širenja

rusija požari vrućina
rusija požari vrućina (Getty Images)
Više o

požari

,

vrućine

,

Černobil

,

Dan dizajna

,

CSI

Požari u Rusiji zahvatili su područja na zapadu zemlje zagađena nuklearnim česticama, posebno u dijelu onečišćenom katastrofom u Černobilu, objavljeno je na web stranicama službi za nadzor šuma.

"Na teritoriju nekih ruskih regija koje uključuju i područja zagađena radioaktivnim česticama, od sredine srpnja šumski su požari zahvatili 3.900 hektara", kaže savezna služba za šume.

Ruski ministar za hitna stanja Sergej Šojgu prošloga je tjedna izrazio zabrinutost da bi požari mogli doći do tog područja, naglašavajući da bi vatra tada širila radioaktivne čestice sadržane u tlu i vegetaciji.

Ministarstvo za hitna stanja priopćilo je u srijedu da su vatrogasci i ostali angažirani na gašenju požara oko Moskve uspjeli smanjiti opožarena područja za pola. U zadnja 24 sata ostalo je još 92.700 hektara opožarenih područja, a požarima je tijekom posljednja dva tjedna bilo zahvaćeno 174.000 hektara. Na gašenju je angažirano 165.000 ljudi, a pomaže im i 550 stručnjaka iz inozemstva te šest zrakoplova i sedam helikoptera.

>> Rusija: Požari će usporiti oporavak gospodarstva

Kanalima se također uspjelo preusmjeriti dio toka rijeke Oke kako bi se omogućilo gašenje požara na tresetištima u moskovskoj regiji. "Počeli smo s natapanjem tresetišta u područjima Egorjeva i Kolomne, koja se nalaze oko 80 km jugoistočno od Moskve. Zbog toga smo kanalom dugim 20 kilometara preusmjerili tok rijeke Oke prema sjeveru i prema južnoj regiji Egorjevu", izjavila je glasnogovornica ministarstva.

Istodobno mediji javljaju da je u srijedu ujutro nad Moskvom palo "nekoliko kapi kiše", no meteorolozi dugoročno ne predviđaju padaline. Blagi vjetar potjerao je dim s ulica glavnoga grada, smanjivši istodobno i temperaturu, koja je jutros iznosila 20 stupnjeva Celzija.

Meteorolog Roman Vilfand kazao je da se do kraja tjedna očekuju temperature niže za tri do pet stupnjeva od onih koje je 10 milijuna Moskovljana trpjelo u jeku velikih požara. No s obzirom na to da su one iznosile 36 do 37 stupnjeva, i dalje će tijekom dana biti iznimno visoke. (hina/metro-portal)

11.08.2010. 13:16:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh