« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
COOL

Povrće donosi sreću

Nova studija objavljena u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics sugerira da, osim fizičkog zdravlja, povrće može poboljšati i mentalno zdravlje

Uživajte u povrću!
Uživajte u povrću! (Arhiva)
Više o

sreća

,

zdravlje

,

povrće

Povrće sadrži bezbroj mikronutrijenata, kao što su cink, magnezij, folat i željezo, koji su ključni za optimalnu mentalnu funkciju, a također sadrži antioksidanse koji štite tijelo od oksidativnog stresa, koji je povezan s depresijom i tjeskobom.

U novoj studiji istraživači su željeli vidjeti mogu li otkriti utjecaj na sreću i psihološku dobrobit na temelju količine povrća koju ljudi konzumiraju. Kako bi to testirali, analizirali su 75 sudionika u dobi između 18 i 65 godina koji su obično imali nizak unos povrća. Podijeljeni su u testnu i kontrolnu grupu.

Tijekom 8 tjedana sudionici testa dobivali su izbor svježeg ili smrznutog povrća i bili su upućeni da konzumiraju količine preporučene u Smjernicama o prehrani - otprilike dvije do četiri porcije dnevno, ovisno o njihovoj uobičajenoj količini dnevnih kalorija.

Kontrolna skupina držala se svoje uobičajene prehrane. Istraživači su koristili skalu subjektivne sreće (SHS) za procjenu sreće prije i nakon studije.

"SHS rezultati su se povećali kada se konzumirala količina i vrsta povrća preporučena u Smjernicama o prehrani", kaže dr. sc. Shanon Casperson, biologinja i istraživačica u Centru za istraživanje ljudske prehrane Grand Forks.

"Svaki sudionik testa jeo je dvije do tri porcije povrća svaki dan", kaže dr. Casperson. "Oni su dobili slobodu birati povrće koje su željeli jesti iz svake od potrebnih podskupina povrća. Važno je svaki tjedan jesti široku paletu povrća svih duginih boja."

Ovi rezultati potvrđuju ono što su mnogi stručnjaci za hranu i prehranu pretpostavljali - da raznolika prehrana može imati širok utjecaj na cjelokupnu dobrobit osobe.

Zašto povrće potiče sreću

Istraživački rad dr. Casperson napominje da vitamini i fitokemikalije u povrću imaju antioksidativne i protuupalne učinke, što može pozitivno utjecati na psihološku dobrobit. Međutim, ona napominje da je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio taj utjecaj.

23.12.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.12.2021. 18:40
    uvijek biram povrce
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh