« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MESIĆEVA ANALIZA:

Povratak Ive Sanadera neprimjeren je kao i njegov odlazak

Pojavljivanje određenih zastupnika s počasnim predsjednikom HDZ-a, a ne u društvu Jadranke Kosor svakako šalje određenu poruku, smatra Mesić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/ CROPIX)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

predsjednik RH

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas kako je najava Ive Sanadera da se vraća u aktivnu politiku neprimjerena, ustvrdio je da su pozivi za prijevremenim parlamentarnim izborima ishitreni, te ocijenio kako o dužini mandata sadašnje vlade neće odlučivati samo neki iz HDZ-a i kako je to ispit političke mudrosti i u drugim strankama.

Sanaderovu najavu povratka u politiku smatra neprimjerenom, a pojavljivanje dijela HDZ-ovih saborskih zastupnika na njegovoj današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama stranke Mesić drži "određenom porukom".

"Kao što je odlazak Ive Sanadera s mjesta premijera sve iznenadio i većina smatra da je to bilo neprimjereno i za Hrvatsku štetno, tako i sada povratak u politički prostor, opet je na određeni način neprimjeren. Jer će se taj povrat u politički prostor tumačiti na razne načine. Jer, ako se jedan dio zastupnika pojavljuje s počasnim predsjednikom, a ne pojavljuje se u društvu s predsjednicom stranke, svakako da je to određena poruka", ustvrdio je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio (HR).

Predsjednik današnje događaje ne ocjenjuje pučem u stranci "u pravom smislu riječi".

"Smatram da ovo ipak nije u pravom smislu puč u stranci, da stranka funkcionira, njeni organi funkcioniraju i ovi pozivi za prijevremene izbore, mislim da su u svakom slučaju ishitreni", kazao je dodajući kako bi to bio presedan da se tijekom procesa izbora za predsjednika Republike raspisuju prijevremeni parlamentarni izbori.

Dodao je kako je kao predsjednik Republike "uspješno kohabitirao sa sadašnjom predsjednicom HDZ-a", te izrazio uvjerenje da će jednako uspješan biti i budući hrvatski predsjednik, a siguran je da o mandatu sadašnje Vlade neće odlučivati samo neki u HDZ-u.

"Smatram da ovo ipak nije u pravom smislu puč u stranci, da stranka funkcionira, njeni organi funkcioniraju i ovi pozivi za prijevremene izbore, mislim da su u svakom slučaju ishitreni", rekao je Mesić.

"O dužini mandata sadašnje vlade neće odlučivati, sigurno, samo neki iz HDZ-a. U svakom slučaju to je sada ispit za političku mudrost i drugih stranaka. Dakle, svi moraju procijeniti što je za Hrvatsku danas korisno, što je za hrvatsku demokraciju korisno, a ne što je korisno pojedincima ili nekim strankama. Dakle, sad će se ocjenjivati politička mudrost i drugih stranaka, ali i ljudi u HDZ-u", rekao je Mesić.

Mesić je dodao da počasni predsjednik stranke, a što je funkcija koju u HDZ-u obnaša Sanader nakon odlaska s premijerske dužnosti, "operativno ne vodi stranku", te da "ako nešto poduzima u okvirima stranke", to mora biti "usuglašeno s vrhom stanke, odnosno predsjednikom stranke". "Ne znam da li je to bilo na taj način organizirano, ili je počasni predsjednik sam sazvao konferenciju za tisak u prostorijama stranke", rekao je Mesić za Hrvatski radio. Predsjednik se nalazi na odmoru na Hvaru. (hina/metro-portal)

03.01.2010. 18:51:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh