« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Potragu za Cessnom otežava vrijeme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Google Earth)
Više o

cessna velebit

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), specijalne policije, interventne jedinice PU zadarske kao i "rendžeri" Nacionalnoga parka "Paklenice" nastavljaju tragati na području Vaganskog vrha na Velebitu za zrakoplovom Cessna i članovima posade čiji je nestanak prijavljen jučer poslijepodne, u 15,38 sati.

"Letjelice koje su jutros sudjelovale u potrazi vratile su se zbog nemogućih meteoroloških uvjeta", rečeno je danas u Stožeru za potragu koji je jučer popodne osnovan u Zadru.

Kako se doznaje na terenu je oko 160 osoba koje tragaju za Cessnom i članovima posade.

Po planu leta u Cessni su trebale biti tri osobe, ali u stožeru ne isključuju mogućnost da su bile četiri osobe. Prema nekim medijima postoji mogućnost da je u Cessni letjelo čak pet osoba. 

'Gore je magla i velika naoblaka, a vidljivost svega 10-ak metara, pa je helikopter jutros nadletio područje nekoliko puta, ali bez uspjeha. Helikopterom upravo prebacujemo GSS-ovce na Vaganski vrh, a onda će se oni dalje po tri metra visokom snijegu kretati skijama. Potraga je intenzivna, ali nastojimo i štedjeti ljude jer ne znamo koliko će potraga trajati s obzirom na teške vremenske uvjete i gotovo nikakvu vidljivos', rekao je jutros Vinko Prizmić, pročelnik Gorske službe spašavanja.

Cessna u vlasništvu Josipa Crnčevića, predsjednika Aerokluba Ban iz Sesveta, u četvrtak oko 16 sati nestala je s radara hrvatske Kontrole zračne plovidbe iznad Velebita, a u njoj su bile četiri osobe koje su letjele iz Zagreba u Zadar. U trenutku nesreće u njemu su se nalazili Zvonko Kelek (68), Gerd Govejšek (63), Aleksandar Walter (49) i Miljenko Bartolić (61), koji su se kontroli leta zadnji put javili u 15.30, kada su letjeli iznad Velebita.

Zrakoplov Cessna pao je na području Vaganskog vrha, visokog čak 1.757 metara. Nalazi se na jugoistočnom kraku planine i spada u vrhunce južnog Velebita, pokraj vrhova Badanj, Malovan i Sveto brdo. Prema pisanju internetskih portala, Cessnom je pilotirao je Gerd Govejšek, pilot nastavnik u Aeroklubu Ban.

Jedan od zaposlenika koji radi na održavanju odašiljača Ćelavac na Velebitu rekao je da je nešto prije četiri sata popodne šetao pse i čuo snažan prasak. 'Ako su putnici uspjeli preživjeti pad, čekaju ih dugi sati velebitskog pakla do dolaska spasitelja. Na području Vaganskog vrha vladaju ekstremni zimski uvjeti. 'Visina snijega je gore mjestimično i do tri metra. Dobro je što ne puše i što nisu niske temperature, pa je mogućnost pothlađivanja manja, iako će biti problema ako su putnici slabo odjeveni. Najbrže ih se može spasiti helikopterom nakon što GSS locira mjesto pada aviona. S morske strane od Paklenice treba hodati tri do četiri sata, a spašavanje s ličke strane je neprihvatljivo jer treba hodati više od šest sati', kaže Tomislav Čanić, dopredsjednik planinarskog društva Hrvatske koji odlično pozna taj dio Velebita.

'Oko 15 sati jedan je čovjek vidio avion kako leti kod Svetog roka iznad Vrila mudrosti. To se podudara s našim koordinatama da se avion srušio na 1.600 metara kod Vaganskog vrha. Nema veze što je gore magla i minska polja i što nas čeka zimski pakao. Mi krećemo spasiti ljude, ako je uopće tko preživio. Još ne znamo hoćemo li krenuti s medačke strane ili od Bunovca. Pokušat ćemo se probiti motornim saonicama, iako su putovi zakrčeni zbog polomljenih grana', rekao je Alen Zorić koji predvodi skupinu od deset članova GSS-a Gospić koji su sinoć pokušali pronaći preživjele putnike.

Dok se ne pronađe avion ili putnici iz njega, najvjerojatnije se neće znati je li avion pao ili se prisilno spustio. Na mjestu gdje se oni nalaze, ali i niže, odakle su krenuli GSS-ovci, signal za mobitel je slab ili nikakav, pa je i komunikacija onemogućena. Iz krugova bliskih potrazi kažu da postoji nemala mogućnost i nada da su putnici preživjeli pad ili prisilno ateriranje, ali se nikome ne mogu javiti.

'Zaista se nešto dogodilo? Ne znam ništa, ali predosjećala sam nešto loše, nije me zvao na telefon. Bila sam u toplicama, a suprug mi se ne javlja na mobitel jer mu je isključen. Ne znam što da radim, nazovite me malo kasnije', rekla je u četvrtak za Slobodnu Dalmaciju gospođa Govejšek.

'Rekao mi je samo da ide prema Zadru, a da će s njim u avionu biti Aleksandar Walter i Miljenko Bartolić, obojica iskusni piloti iz Zagreba. Ne znam jesu li oni i zaista bili u avionu. Nitko mi ništa ne želi reći', požalila se gospođa koja sa suprugom živi u Samoboru.

Policija poziva građane koji žive na području Like i zadarskog zaleđa da, ako raspolažu informacijama koje bi mogle pomoći u traganju za nestalim zrakoplovom, o tome odmah obavijeste policiju na broj 92 ili centar 112.
 

06.02.2009. 12:23:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh