« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NEMA ODUSTAJANJA

Potraga za izvanzemaljskim oblicima života dobiva novi zalet

Znanstvenici i stručnjaci iz područja astrobiologije preciznije su odredili mjesta na kojima će tražiti izvanzemaljce i izvanzemaljske oblike života

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Jupiter

,

Mars

,

izvanzemaljci

,

Venera

,

titan

,

vanzemaljci

,

solarni sustav

,

Encleadus

,

planeti

Prema riječima NASA-inih stručnjaka, iako izvanzemaljski oblici života još nisu pronađeni, šanse za to su sve veće jer su sada preciznije određena područja u kojima će se intenzivirati potraga.

Prilikom obilježavanja 50. godišnjice astrobioloških istraživanja na konferenciji u Houstonu koja je održana nedavno stručnjaci za izvanzemaljski život rekli su novinarima da je motiv za susret s novim oblicima života i dalje velik usprkos izjava Stephena Hawkinga koji je sugerirao da je bolje da se okanimo malih zelenih. Spremni smo i zainteresirani za otkrivanje novih oblika života", rekla je Mara Voytek, stručnjakinja za astrobiologiju iz NASA-e. Steve Squyers, glavni istraživač tijekom projekta Mars Exploration Rover i stručnjak za planete sa Sveučilišta Cornell, rekao je kako NASA-ini znanstvenici trenutno razmatraju 28 budućih istraživačkih svemirskih misija koje bi mogle označiti veliki napredak u potrazi za izvanzemaljcima, odnosno izvanzemaljskim oblicima života.

Na meti su planeti našega solarnog sustava - Merkur, Venera, Jupiterovi mjeseci kao i oni Saturnovi. Titan i Enceladus posebno su zanimljivi. Naravno, nitko ne očekuje da će pronaći visokorazvijene civilizacije na tako 'bliskim' lokacijama - fantastično bi bilo kad bi se pronašli i najjednostavniji mikroorganizmi. Trenutno je najpopularniji Mars s kojega znanstvenici planiraju u tri navrata donijeti uzorke tla i stijena koje bi pak mogle biti dobri dokazi o tome je li uopće bilo života na tom planetu. Osim planeta, asteroidi našega sustava također predstavljaju potencijalno bogat izvor informacija o životu van Zemlje.

Ne zaboravite da su za postojanje života potrebni organski spojevi i voda - ta dva osnovna elementa pronađena su na jednoj gigantskoj svemirskoj stijeni koja se nalazi u glavnom pojasu asteroida između Marsa i Jupitera. Ako se otkrije bilo kakav jednostavan oblik života logično je pomisliti i na to da negdje tamo u svemirskom prostranstvu postoje i kompliciranije varijante. Ipak, prioritet su mikroorganizmi.

29.04.2010. 14:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh