« Glazba
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
ZBELETRON

Potpuno ženski line up s dva strana gostovanja za 15 godina Zbeletrona

Zahvaljujući podršci svoje publike, Zbeletron je stvorio 15 godina divnih uspomena, izazvao smijeh, (ne)sportske uspjehe te donio nova prijateljstva i ljubavi

Zbeletron 15
Zbeletron 15 (Arhiva)
Više o

Zbeletron

Zbeletron, udruga koja se bavi organizacijom događanja za lezbijke, biseksualke i trans žene te promovira žensko glazbeno stvaralaštvo, s ponosom najavljuje veliku proslavu za svoj 15. rođendan. U proteklih 15 godina, Zbeletron je neumorno organizirao raznovrsne događaje, radionice, dodjele nagrada i partije s ciljem pružanja podrške LGBTIQ+ zajednici i promicanja vidljivosti i ravnopravnosti.

"Zahvaljujući podršci svoje publike, Zbeletron je stvorio 15 godina divnih uspomena, izazvao smijeh, (ne)sportske uspjehe te donio nova prijateljstva i ljubavi. Stoga pozivamo sve koji su bili dio našeg puta i sve nove prijatelje na stvaranje novih uspomena na našoj proslavi rođendana, koja će se održati 20. travnja 2024. godine u Petom Kupeu,"  izjavile su članice Zbeletrona.

Kako bi proslavile ovu važnu godišnjicu, članice Zbeletrona pripremile su elektronsku poslasticu, uz poseban glazbeni program domaćih, ali i gostujućih DJ umjetnica.

Elena Mikac poznata je domaćoj publici, mlada je DJ-ica nove generacije koja je na scenu stupila 2020. godine. Kreativni je dio ekipe iza Dobrog Housea, a sve veći interes za njezinim angažmanom opravdava njen široki opus sve od housea do minimala, deep techa i techna uz mnoge podžanrove. Također je suvlasnica diskografske kuće Dobar House. Osim što je osvojila nagradu za najboljeg mladog selektora 2022. godine na Nagradi Elector te nagradu "NXT" na Nagradi Ambasador 2023., nastupila na partyju zatvaranja Ultra Europe Resistance te na Telekom Electronic Beats Zagreb, nastupala je i na gotovo svim vodećim hrvatskim house i techno brandovima uključujući Sonus Festival, We Love Sound, Future Scope, BSH. Unatoč svojoj relativno kratkoj, ali uspješnoj karijeri, imala je priliku dijeliti pult s Honey Dijon, Riva Starrom, Prunkom, Dennis Cruzom i mnogim drugim renomiranim umjetnicima.

NIKS inspiraciju crpi iz okoline u kojoj je odrasla, u jugoistočnom Londonu, boravkom u Bathu i dubokim afinitetom prema Berlinu, kojeg smatra svojim drugim domom. Pod utjecajem različitih iskustava tijekom formativnih godina, njezin glazbeni stil ostaje čvrsto ukorijenjen u undergroundu. Njeni setovi  vode slušatelje na putovanje kroz različita područja plesne glazbe, odajući počast njenom porijeklu unoseći moderne i perkusivne elemente s dubokim, ritmičnim prizvucima. NIKS vješto povezuje točke između kultnih britanskih etiketa poput Hessle Audio i pionira elektroničke glazbe kao što su Trevor Rockcliffe i Mr G. 2022. godine NIKS je dobila MixMagovo priznanje  'Breakthrough DJs of the Year', koje je značilo bitnu prekretnicu u karijeri. Tijekom prethodne godine, debitirala je na Panorama Baru i Glastonbury festivalu. Osim toga je i rezident DJ na Rinse FM -u, u suradnji sa mnogim velikim imenima na glazbenoj sceni u Velikoj Britaniji te njeni setovi redovito krase zračne valove NTS radija. Usred društvenog preokreta 2020., NIKS je suosnivača Black Artist Database (bivši Black Bandcamp ili B.A.D.), platforme posvećene jačanju marginaliziranih glasova u glazbenoj industriji. Kroz B.A.D. organizira događaje, radionice kako bi uzdigla kulturu koja ju je oblikovala. Osim toga, odigrala je ključnu ulogu u suosnivanju Black Electronic Music Association (BEMA), koja je uspješno zagovarala ponovno uspostavljanje kategorije plesne i elektroničke glazbe na MOBO nagradama.

S izborom koji je istodobno nemilosrdan i razigran,  ferrari rot često pretvara plesne podije u trkaće staze. Malo je umjetnika i umjetnica koji se mogu usporediti sa svestranošću glazbene produkcije ferrari rot. Suosnivačica berlinskog plesnog i drag kolektiva Dimenzione Danza slijedi strogi pristup jednakih mogućnosti kada koristi različite žanrove plesne glazbe u svojim DJ setovima: od dubokih groova do oštrih ritmova, njena predanost leži u povezivanju točaka na poseban način, stvarajući zvučno iskustvo koje će pokrenuti vaš motor i provozati vas u njenom prvom nastupu u Hrvatskoj. ferrari rot je upravo imala svoj debi na Boiler Room TV i ovo je savršena prilika da vidite ovu zvijezdu u usponu na lokalnom terenu prije nego što postane zvijezda.

Doxia je stala za DJ pult prije 9 godina a od tad imali ste ju prilike čuti na brojnim eventima, festivalima, ili kroz matični kolektiv Schlag koji je objedinjavao partije kao sigurno mjesto za LGBTIQ zajednicu. Doxia je također više godina držala radionice za žene u sklopu Zbeletronovih DJ radionica. Rave kulturu doživljava kao ritualno i spiritualno iskustvo gdje se pokretom povezujemo kako sa sobom tako i sa zajednicom te povezanost sa publikom u kreiranju zajedničke uzajamne atmosfere smatra neophodnom. Inspiraciju pronalazi pretežito u undergroundu techna i housa koje nose i emotivnu dimenziju no voli eksperimentirati i sa jungleom, UK bass-om i elektrom. 

Osim glazbenog programa, Zbeletron se ponosi svojim dugogodišnjim angažmanom u podršci LGBTIQ+ zajednice. Od 2009. godine, udruga je posvetila svoje vrijeme i resurse organizaciji različitih događanja i programa, uključujući psihološke radionice, DJ radionice, večeri društvenih igara i Lezbijadu. Zbeletron također organizira godišnju dodjelu nagrada Lez of The Year, kojom se nagrađuju pojedinci, kolektivi i inicijative koje doprinose vidljivosti i kvaliteti života lezbijki, biseksualki i trans žena u Hrvatskoj.

Svi prihodi od prodaje ulaznica direktno se koriste za podršku zajednici, kroz donacije i organizaciju besplatnih radionica i događanja. Bez obzira na rodne i seksualne identitete, Zbeletronova vrata su uvijek otvorena za sve pripadnike LGBTIQ+ zajednice i njihove podržavatelje.

16.03.2024. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh