« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KANCEROGENE TVARI

Potencijalni uzročnici raka u vašem domu - uklonite ih

Od pesticida do sredstava za čišćenje puno je toga što može biti vrlo opasno po zdravlje

Sredstva za čišćenje i kućni pesticidi često sadrže kancerogene tvari
Sredstva za čišćenje i kućni pesticidi često sadrže kancerogene tvari (Shutterstock)
Više o

štetnost

,

svijeće

,

sredstva za čišćenje

,

kancerogene tvari

,

osvježivač zraka

,

boje lakovi

Niste zaštićeni. Brojna sredstva za čišćenje dostupna danas na tržištu sadrže „svakodnevne" kancerogene poput formaldehida, nitrobenzena, metil-klorida i naftalina kao i niz reproduktivnih toksina i supstanci koje ometaju rad hormona. U knjizi "Cancer: 101 Solutions to a Preventable Epidemic" (New Society Publishers, 2007.) autorice Liz Armstrong i ostalih nalazi se popis 10 kućnih proizvoda koje, pored klasičnih sredstava za čišćenje, ne bi bilo loše izbjegavati.

Osvježivači zraka. Često sadrže naftalin i formaldehid. Zato isprobajte zeolitne i li prirodne arome eteričnih ulja.

Sredstva za umjetnost. Epoksi, gumeno i cementno ljepilo, akrilne boje i razrjeđivači te trajni markeri često sadrže kancerogene tvari.

Sredstva za automobile. Većina sredstava za čišćenje je toksična i kancerogena. Držite ih podalje od kuće i pravilno ih odlažite nakon korištenja.

Svijeće. Izbjegavajte umjetno aromatizirane parafinske svijeće koje proizvode nusproizvode izgaranja među kojima je i čađ. Upotrebljavajte samo one od pčelinjeg voska s pamučnim fitiljem.

Sredstva za čišćenje tepiha i sličnih materijala. Upotrebljavajte samo one s prirodnim sastojcima namijenjenim mokrom pranju (voda i biorazgradivi sapun). nije loša ideja primijenit i neke stare bakine metode čišćenja. Mrlje iz tepiha i odjeće možete ukloniti i pastom za zube.

Kemijsko čišćenje. Kupujte odjeću koja ne zahtjeva perkloretilen kako biste ju mogli oprati. Kod lokalnih čistionica zatražite opciju „mokrog pranja" ako je moguće ili potražite onu gdje koriste tekući CO2.

Buhe, krpelji, uši. Izbjegavajte pesticide temeljene na lindanu.

Boje i lakovi. Uvijek koristite završne slojeve boja ili lakova s niskom razinom hlapljivih organskih spojeva (ugljikovodici).

Kućni pesticidi. Koristite samo prirodne materijale.

Mikrovalna pećnica. Nikada nemojte podgrijavati hranu u plastičnim posudama.

28.01.2011. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh