« Život
objavljeno prije 13 godina
NE TV

Potaknite dijete da odmalena zavoli čitanje i bolje će mu ići u školi

To što radite s djecom i način na koji komunicirate s njima prije nego li napune drugu godinu je puno važnije od posjedovanja skupocjenih automobila, kaže profesor James Law

Bolje knjiga nego TV
Bolje knjiga nego TV (Deviantart)
Više o

djeca

,

škola

,

čitanje

Roditelji koji svoju djecu odmalena uče čitati i u njih usađuju ljubav prema knjizi osiguravaju im dobar start u školi i brzo napredovanje. Boravak u predškolskim institucijama i roditelji koji će dijete učiti različitom nizu aktivnosti također su dva važna čimbenika koja imaju pozitivne učinke u smislu započinjanja školskih dana i postizanja školskih uspjeha djeteta.

Pogađate, dulja izloženost televiziju u ranoj dobi ima sasvim suprotne rezultate. Tako barem tvrdi profesor James Law sa Sveučilišta Newcastle koji je proveo istraživanje na ovu temu u suradnji sa stručnjacima pri Sveučilištu Zapadna Engleska iz Bristola.

To što radite s djecom i način na koji komunicirate s njima prije nego li napune drugu godinu je puno važnije od posjedovanja skupocjenih automobila ili vikendice na selu", kazao je profesor Law, a piše u priopćenju Sveučilišta Zapadna Engleska.

„Ovo je vrlo pozitivna poruka jer nas udaljava od uvjerenje da je djetetova obrazovna budućnost predodređena standardnim mjerilima poput socio-ekonomskih nedostataka kao što su primanja ukućana, tip smještaja, stupanj obrazovanja majke i tako dalje", rekao je Law.

Ovo istraživanje temeljeno je na podatcima koje je prethodno prikupilo i još uvijek prikuplja Sveučilište Bristol-led Avon u sklopu Longitudinalne studije o roditeljima i djeci - dugoročnom populacijskom istraživanju djece rođene između travnja 1991. i prosinca 1992. Godine čije su majke iz samoga grada ili njegove okolice. Nažalost, nisu navedene smjernice za to kako djecu privoljeti na knjigu umjesto na TV, ali bilo kako bilo, i ovo su dobre vijesti, zar ne?

04.07.2011. 09:41:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    04.07.2011. 10:15
    Problem roditelja je manjak vremena zbog posla i obaveza, a budimo realni da nas vrijeme ne mazi. Ne smijemo dopustiti sistemu da odgaja djecu jer ćemo tek onda imati probleme u obitelji.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh