Metro-portal.hr

objavljeno 04.07.2011. 09:41:00
NE TV

Potaknite dijete da odmalena zavoli čitanje i bolje će mu ići u školi

To što radite s djecom i način na koji komunicirate s njima prije nego li napune drugu godinu je puno važnije od posjedovanja skupocjenih automobila, kaže profesor James Law

Bolje knjiga nego TV
Bolje knjiga nego TV (Deviantart)

Roditelji koji svoju djecu odmalena uče čitati i u njih usađuju ljubav prema knjizi osiguravaju im dobar start u školi i brzo napredovanje. Boravak u predškolskim institucijama i roditelji koji će dijete učiti različitom nizu aktivnosti također su dva važna čimbenika koja imaju pozitivne učinke u smislu započinjanja školskih dana i postizanja školskih uspjeha djeteta.

Pogađate, dulja izloženost televiziju u ranoj dobi ima sasvim suprotne rezultate. Tako barem tvrdi profesor James Law sa Sveučilišta Newcastle koji je proveo istraživanje na ovu temu u suradnji sa stručnjacima pri Sveučilištu Zapadna Engleska iz Bristola.

To što radite s djecom i način na koji komunicirate s njima prije nego li napune drugu godinu je puno važnije od posjedovanja skupocjenih automobila ili vikendice na selu", kazao je profesor Law, a piše u priopćenju Sveučilišta Zapadna Engleska.

„Ovo je vrlo pozitivna poruka jer nas udaljava od uvjerenje da je djetetova obrazovna budućnost predodređena standardnim mjerilima poput socio-ekonomskih nedostataka kao što su primanja ukućana, tip smještaja, stupanj obrazovanja majke i tako dalje", rekao je Law.

Ovo istraživanje temeljeno je na podatcima koje je prethodno prikupilo i još uvijek prikuplja Sveučilište Bristol-led Avon u sklopu Longitudinalne studije o roditeljima i djeci - dugoročnom populacijskom istraživanju djece rođene između travnja 1991. i prosinca 1992. Godine čije su majke iz samoga grada ili njegove okolice. Nažalost, nisu navedene smjernice za to kako djecu privoljeti na knjigu umjesto na TV, ali bilo kako bilo, i ovo su dobre vijesti, zar ne?

04.07.2011. 09:41:00
http://metro-portal.hr/potaknite-dijete-da-odmalena-zavoli-citanje-i-bolje-ce-mu-ici-u-skoli/60910/