« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
VJERUJETE LI?

Postoji li ljubav na prvi pogled?

Jeste li ikada rekli: "Mislim da smo nas dvoje stvoreni jedno za drugo."? Ako jeste, vjerojatno mislite da postoji ljubav na prvi pogled... što baš i nije istina

Niste se zaljubili već - napalili!
Niste se zaljubili već - napalili! (Pexels)
Više o

požuda

,

ljubav na prvi pogled

Ako su vas ikad pitali kada ste prvi puta shvatili da ste u nekoga zaljubili, a vi ste s ponosom ustvrdili da je to bila ljubav na prvi pogled, moramo vas razočarati. Ono što ste u tom trenutku osjetili bila je požuda, a ne ljubav.

Psiholozi na Sveučilištu Groningen u Nizozemskoj pokrenuli su istraživanje kako bi saznali više o fenomenu ljubavi na prvi pogled i saznali je li uopće moguć.

Došli su do zaključka koji će razočarati sve okorjele romantičare: ono što obično smatramo ljubavlju na prvi pogled, samo je vrlo snažna tjelesna privlačnost.

U istraživanju je sudjelovalo 396 ljudi, od kojih su oko 60% bile žene, od kojih je većina bila heteroseksualne orijentacije. Većina njih također su bile mlade nizozemske i njemačke studentice.

Upitnik se ispunjavao preko interneta, a pitanja su bila posvećena njihovom trenutnom romantičnom statusu.

Pokazivale su im se slike neznanaca i tražilo se da procjene koliko ih koji od njih privlači, to jest, da iskažu emocije poput ljubavi, strasti, posvećenosti i erotske privlačnosti, a pratile su se izjave poput: "Mislim da smo nas dvoje stvoreni jedno za drugo." Pitalo ih se također osjećaju li prema kojoj od osoba "ljubav na prvi pogled".

Nakon tog istraživanja izvedena su još dva koja su uključivala takozvani "speed dating", u kojem su sudionici provodili ili 90 ili 20 minuta upoznavajući se, nakon čega ih se ispitalo o tome što osjećaju prema osobama koje su upoznavali.

Uzevši u obzir sva tri istraživanja, 32 sudionika (većinom muškarci) opisalo je ukupno 49 slučajeva "ljubavlju na prvi pogled".

No svaki od tih slučajeva temeljio se na vrlo velikoj fizičkoj privlačnosti - što veću privlačnost prema nekome izrazili na skali od 1 do 5, time su šanse postale 9 puta veće da objave ljubav na prvi pogled.

Zanimljivo je, međutim, to, da ni jedna osoba koja je bila predmetom njihove ljubavi na prvi pogled, nije istu tu vrstu ljubavi osjetila prema njima.

Upravo zbog podataka prikupljenih na temelju spomenute tri studije, istraživači su zaključili da ono što smatramo ljubavlju na prvi pogled nije ništa drugo doli seksualna privlačnost.

Piše: Andrea Holi
01.12.2017. 21:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh