« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
pripreme za dansku

Postiže se napredak u razgovorima o klimi

Ministri iz cijelog svijeta složili su se da će sporazum u Kopenhagenu ipak najviše ovisiti o SAD-u

(Dreamstime)
Više o

klimatske promjene

,

staklenički plinovi

,

Yvo de Boer

,

Kopenhagen summit

,

Anders Carlgren

Ministri zaštite okoliša u utorak su ostvarili napredak prema postizanju reduciranog sporazuma o klimi u Kopenhagenu idućeg mjeseca, a Washington se našao pod pritiskom da obeća velika smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2020. godine.

"Još uvijek trebamo više", rekao je Yvo de Boer, čelnik UN-ovog tajništva za klimatske promjene, na konferenciji za tisak na kraju dvodnevnih razgovora 40 ministara iz cijelog svijeta o sporazumu koji bi trebao biti postignut na skupu u Danskoj od 7. do 18. prosinca.

"Industrijalizirane zemlje moraju još više povećati svoje ciljeve i financijske obveze... Od Sjedinjenih Država očekujem brojčano izražen srednjoročni cilj i jasne obveze u financiranju", rekao je na konferenciji za tisak.

SAD je, poslije Kine, druga zemlja svijeta po emisiji stakleničkih plinova, no zakon koji bi u Americi ograničio te emisije zastao je u senatu. Mnoge države kažu da Washington mora obećati velika smanjenja do 2020. kako bi pomogao postizanje sporazuma u Kopenhagenu.

"Na kraju će sporazum u Kopenhagenu ovisiti o američkoj brojci. Bez jasne i ambiciozne brojke cijeli će sporazum biti u opasnosti", rekao je agenciji Reuters švedski ministar okoliša Anders Carlgren, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Ministri su ocijenili da je posljednji veliki neformalan skup pred summit u Danskoj postigao konstruktivan korak.

Nekoliko je ministara reklo da da se širi prihvaćanje ideje da se na summitu treba postići politički obvezujući sporazum o ključnim pitanjima ali i da je vrijeme prekratko da se ove godine dogovori zakonski obvezujući ugovor, kako se prvotno nadalo. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 22:54:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh