« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Klimatske promjene

Posljednje ledeno doba stiglo za samo 6 mjeseci

Upravo toliko je trebalo da topla i sunčana Europa postane zahvaćena ledom, sugerira novo istraživanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

klima

,

ledeno doba

,

istraživanje

Prijašnje studije pretpostavljale su da je dolazak ledenog doba prije 13.000 godina trajao oko 10 godina, no znanstvenici sada vjeruju kako je cijeli proces bio 20 puta brži.

Profesor William Patterson, koji je vodio istraživanje kaže: ˝Sve se dogodilo iznenada. Kao da Britaniju premjestite na Arktik za nekoliko mjeseci.˝ Njegova otkrića dolaze iz jedne od najsveobuhvatnijih studija klimatskih promjena te potvrđuju teoriju da je Zemljina klima nestabilna i može se mijenjati između tople i hladne prilično brzo.

Zaključke bazira na proučavanju uzoraka blata uzetih iz jezera Lough Monreagh u zapadnoj Irskoj. Uz pomoć posebnih tehnika Patterson je raščlanio slojeve blata na debljinu od samo 0,5 milimetara. Svaki sloj predstavljao je tromjesečni period sedimentnog taloženja, stoga su razlike među njima korištene kako bi se izmjerile razlike u temperaturama u vrlo kratkom periodu.  Otkrio je da kako su se temperature mijenjale, biljke i životinje su ugibale u periodu od samo nekoliko mjeseci.

Posljednje ledeno doba trajalo je 1300 godina, a vjerojatno je uzrokovano iznenadnim pražnjenje jezera Agassiz u Kanadi, nakon čega se ledena voda izlila u sjeverni Atlantik i Artički ocean. To je omelo golfsku struju, o kojoj ovise razine temperatura, i omogućilo ledu da se proširi.

18.11.2009. 07:16:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh