« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
DOWN UNDER

Klimatske promjene već ugrožavaju Veliki koraljni greben

Trinaest znanstvenika upozorava na mogućnost odumiranja koralja zbog rasta temperatura mora uzrokovanih emisijom CO2

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Austrija

,

klimatske promjene

,

emisija ugljičnog dioksida

,

Veliki koraljni greben

Australski Veliki koraljni greben ima samo 50 posto izgleda za opstanak ako se emisija ugljičnog dioksida (CO2) do 2020. ne smanji za barem 25 posto, upozorili su u utorak australski znanstvenici.

Trinaestero znanstvenika istaknulo je da će se do 2050. emisija štetnih plinova morati smanjiti za 90 posto želimo li da grebeni prežive odumiranje koralja zbog podizanja temperature mora.

"Gledamo odumiranje vlastitim očima. Klimatske promjene već uvelike utječu na Veliki koraljni greben", rekao je Terry Hughes iz Centra izvrsnosti za proučavanje koraljnih grebena pri Sveučilištu Jamesa Cooka.

Australija, jedna od zemalja koje najviše onečišćuju planet emisijom CO2, obvezala se da će do 2020. smanjiti količinu ispuštanja plinova s razine 2000. za samo pet posto, a spremna ju je smanjiti 25 posto ako se na summitu o klimi u Kopenhagenu postigne međunarodni sporazum.

"Ovo je naš Veliki koraljni greben. Ako Australija ne bude predvodila u smanjenju CO2, tko će?", zapitao se znanstvenik Ken Baldwin.

Australski Senat, međutim, nije sklon većem smanjenju emisije štetnih plinova. Konačno se glasovanje očekuje sljedeći tjedan.

Veliki koraljni greben prostire se na 345.000 četvornih kilometara uzduž istočne australske obale i vidljiv je iz svemira. Greben uvelike gospodarski pridonosi Australiji koja od ribarenja, rekreacijske djelatnosti i turizma na tim prirodnim ljepotama zaradi 5,4 milijarde australskih dolara na godinu. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 15:23:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh