« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
UPISI

Postani student - kako funkcionira elektronska prijava na fakultete

Postani student je portal na kojem se putem Interneta prijavljuje na željeni studij

postani student
postani student (Postani student)
Više o

upisi na fakultet

,

fakultet

,

pravilnik o nastavi

,

klizanje SP

Uz državnu maturu, od ove se se godina uvodi i online prijava za željeni studij. Nakon uspješno položenih ispita, dovoljno je posjetiti stranicu Postani student i prijaviti se u sustav svojim elektroničkim identitetom (korisničkim imenom i lozinkom) i PIN-om koji svaki učenik dobije u školi.

Tko još uvijek ne zna svoj elektronički identitet, treba se javiti školskom administratoru. Ako i dalje postoje problemi vezani za prijavu u sustav, potrebno je kontaktirati Službu za podršku korisnicima na adresu e-pošte dm@carnet.hr ili na besplatni broj telefona 0800 227 638), a moguć je i poziv putem Skypea. Naziv Skype kontakta putem kojega može pozvati Službu za podršku korisnicima je carnet_dm.

Od 12. lipnja na portalu Postani student pod poveznicom Moji rezultati dostupni su i „Rezultati po prijavljenim studijskim programima". To su ogledne rang-liste koje služe samo za orijentaciju, uključuju sve kandidate koji su prijavili studijski program bez obzira na postojanje preduvjeta (uključujući i one kandidate koji nisu položili određeni ispit ili su ispod postotnoga praga na dodatnoj provjeri znanja ili je nisu polagali) i ni u kojem slučaju ne predstavljaju konačni plasman kandidata.

Plasman na orijentacijskoj rang-listi načinjen je na temelju ocjena srednje škole (prosjek svih ocjena srednje škole), rezultata ispita državne mature i rezultata dodatnih provjera koje su do sada dostavila visoka učilišta. Dio visokih učilišta koja provode dodatne provjere  specifičnih znanja, vještina i sposobnosti još nije dostavio rezultate svojih ispita iako su objavljeni na njihovim mrežnim stranicama.

Nakon što se upotpune rezultati, dana  1. srpnja 2010. godine bit će objavljene privremene rang-liste.  Na njima se više neće naći svi kandidati koji su prijavili taj studijski program već samo oni koji ispunjavaju preduvjete za taj studijski program. Te rang-liste će se također mijenjati te neće biti konačne (zbog dodavanja i brisanja studijskih programa s lista prioriteta i razrješavanja eventualnih netočnosti u podatcima).

Bodovi za ocjene srednjega obrazovanja kod većine visokih učilišta dobivaju se računanjem prosjeka ocjena. Prosjek ocjena je prosječna vrijednost svih ocjena srednjega obrazovanja. To znači da su zbrojene sve ocjene svih razreda srednje škole te podijeljene s ukupnim brojem ocjena.

Od 19. lipnja vidljiv je i očekivani pomak prema naprijed, tj. rezultat računalne simulacije postupka upisa koja pretpostavlja da će svi kandidati prihvatiti studijski program koji je najviši na njihovoj listi želja,  a na kojemu se nalaze unutar upisne kvote. Predstavlja broj mjesta koja bi se trebala isprazniti, tj. za koliko mjesta bi se plasman trebao pomaknuti prema naprijed. Valja naglasiti da ta brojka nije ničime zajamčena jer kandidati mogu odabrati i studijske programe koji su niže na njihovoj listi želja, pa se zato očekivani pomak prema naprijed ne mora zaista i ostvariti. Također, valja uzeti u obzir da su ovoga trenutka na rang-listama i kandidati koji ne zadovoljavaju preduvjete .

Početni plasman je mjesto na rang-listi koje je kandidat zauzeo prvoga dana izrade rang-lista. Trenutačno su početni plasman i plasman jednaki s obzirom da su ovo „ogledne" rang-liste.

Do 5. srpnja 2010. godine kandidati još mogu mijenjati prioritete studijskih programa, brisati neke studijske programe s liste, dodavati nove studijske programe u okviru već prije položenih razina obveznih predmeta te izbornih predmeta (ukoliko visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave) te odustati od prijave svih studijskih programa.

Dana 7. srpnja 2010. godine objavljuju se konačne rang-liste kandidata po prijavljenim studijskim programima. Od toga dana pa do 20. srpnja 2010. godine kandidati će imati mogućnost potvrditi namjeru upisa za bilo koji studijski program na kojemu su ostvarili pravo upisa, tj. našli se unutar upisne kvote. Kandidat ima na raspolaganju 48 sati da potvrdi namjeru upisa na jedan studijski program - bilo koji od onih na kojemu je na rang listi iznad upisnoga praga, odnosno unutar upisne kvote. Vrijeme od 48 sati počinje se odbrojavati u trenutku kada se na pojedinoj rang-listi kandidat pojavi unutar upisne kvote. Rok za potvrdu namjere upisa za svaki pojedini studijski program jasno će biti vidljiv u odgovarajućemu stupcu tablice.

Ako kandidat ostvari pravo upisa na jedan ili više studijskih programa koji su niže na njegovoj listi želja, ali ne i na svoj prvi izbor, potvrdit će namjeru upisa na jedan od tih studijskih programa. Na taj će način kandidat osloboditi mjesto na onim rang-listama na kojima je također stekao pravo upisa ili su niže na njegovoj listi želja. Međutim, taj kandidat i dalje ostaje na rang-listama onih studijskih programa koji su pozicionirani više na njegovoj listi želja, a na kojima trenutačno nije stekao pravo upisa.

Ako se za njega kasnije oslobodi mjesto na studijskome programu s vrha liste njegovih želja, odnosno koji je viši na listi njegovih želja, kandidat će moći svojim TAN-om potvrditi namjeru upisa na taj studijski program, čime će se postojeća namjera automatski izbrisati. Ako kandidat ne ostvari pravo upisa niti na jedan studijski program, ne treba gubiti nadu nego treba čekati do kraja postupka.

Studijski program za čiju je potvrdu namjere upisa rok istekao više neće biti dostupan.

Nakon potvrde namjere upisa daljnje informacije oko samoga postupka i datuma upisa i potrebne dokumentacije potrebno je potražiti izravno na visokome učilištu na kojemu je ostvareno pravo upisa. (postani student/metro-portal)

21.06.2010. 11:15:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Miroslav
    10.01.2013. 23:51
    Previše pseudo intelektualizma!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh