« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ZASTRAŠUJUĆE

Poslušajte zlokobni zvuk potresa koji je Japan bacio na koljena

JAMSTEC je napravio zvučnu snimku potresa koji je izazvao najveću katastrofu Japanu od 2. svjetskog rata

Spektrogram potresa u Japanu
Spektrogram potresa u Japanu (LIDO - screenshot)

Potres koji je nedavno pogodio Japan i izazvao tsunami koji je tu zemlju doslovno bacio na koljena imat će drastične posljedice i po ljude i okoliš daleko u budućnost. Internet je preplavljen vizualnim prikazima valova i vode koji ruše sve pred sobom. No jeste li ikada pomislili na to kako u stvarnosti zvuči neki potres? Laboratorij za primijenjenu bioakustiku je na internetu objavio upravo to - zvuk četvrtog najjačeg potresa u posljednjih 100 godina, potresa koji je zauvijek promijenio život Japana (snimka se nalazi pod kategorijom Sound Library, Earthquakes).

Snimku je napravio JAMSTEC, Japanska agencija za morsku-zemaljsku znanost i tehnologiju koju sačinjava mreža podvodnih opservatorija. Zvuk potresa magnitude 9 stupnjeva po Richteru je na snimci „ubrzan 16 puta kako bi ga ljudsko uho moglo čuti", piše Science Daily. Crvena i žuta boja na spektrogramu predstavljaju najintenzivnije točke potresa. Na stranici LIDO-a možete čuti i kako zvuče prvo i drugo naknadno podrhtavanje tla (snimka se nalazi pod kategorijom Sound Library, Eartquakes, Aftershock).

Jedan njemački geofizičar je složio grafički prikaz koji pokazuje seizmičku aktivnost nedaleko od obale Japana od 9. ožujka kad je tu zemlju pogodio potres jačine 7,2 stupnja po Richteru pa do nekoliko dana kasnije uključujući i 11. ožujka kad je Japan zadesila spomenuta katastrofa. Inače, u području Japana je u tom kratkom periodu bilo čak 428 potresa različite jačine od kojih je većina bila preslaba ili previše udaljena da bi se osjetila na kopnu.

20.03.2011. 21:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh