« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OPREZA NIKAD DOSTA

Djeca teško uočavaju vozila koja se kreću brže od 32 kilometra na sat

Percepcijska ograničenja djecu izlažu većem riziku izlaska pred automobile koji se kreću većim brzinama

Djeca teško uočavaju vozila koja se brzo kreću
Djeca teško uočavaju vozila koja se brzo kreću (Deviantart)

Djeca teško uočavaju vozila koja se kreću brže od 32 kilometra na sat (20 milja na sat) i time teže procjenjuju koliko imaju vremena da prijeđu cestu što znači da su još više izložena riziku da budu udarena ili pregažena nego što se do sada mislilo, a to potvrđuje i ishod istraživanja RHC-a (Royal Holloway College) pri londonskom sveučilištu u kojima se dodaje da djeca imaju poteškoća uopće u uočavanju vozila koja im se približavaju, piše Telegraph.

„Percepcijska ograničenja djecu izlažu većem riziku izlaska pred automobile koji se kreću većim brzinama", piše u rezultatima istraživanja. „Vožnja iznad 32 kilometra na sat u području stanovanja ili škole ne samo da povećava potencijalnu ozbiljnost bilo kakvog udara već povećava i rizik da će dijete nepromišljeno izaći ispred vozila.".

Prema najnovijim podatcima Ministarstva prometa Ujedinjenog Kraljevstva, godine 2009. na cestama je poginulo ili teško stradalo čak 1.655 djece mlađe od 15 godina, a slične brojke su i u većini ostalih zapadnih zemalja.

Prema riječima profesora Johna Wanna, jednog od autora izvješća, ovo istraživanje samo podržava tezu da bi promet u urbanim sredinama, naročito oko škola i područja stanovanja trebalo još bolje nadzirati i usporiti. „Mnogo je čvrstih dokaza da bi djeca mogla donijeti riskantne odluke o prelasku ceste  kad se vozila kreću brzinama između 40 i 65 kilometara na sat", rekao je Wann dodajući da bi djeca mogla izaći najčešće upravo pred vozila koja se brže kreću,a to svakako podrazumijeva puno tragičnije ishode.

20.03.2011. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh