« Žene
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
GOMILANJE STRESA

Poslovni i obiteljski problemi teže padaju ženama

Izloženost svakodnevnom stresu negativnije utječe na žene nego na muškarce, no ne zato što su možda emotivnije ili mentalno slabije, već zbog specifične građe tijela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

žene

,

stres

,

posao

,

srčani udar

,

obitelj

Iako mediji naginju da prikazuju muškarce kao najčešće žrtve stresa od pretjeranog rada, brojne studije pokazale su da žene imaju veću šansu da obole od srčanih tegoba uzrokovanih emocionalnim stresom. Takotsubo kardiomiopatija iliti sindrom "slomljenog srca" osam puta je češći kod žena nego kod muškaraca, a izaziva slabljenje srčanih mišića.

Mnogi bi mogli reći da je uzrok tome ženska slabost, kako fizička tako i mentalna, no to ne samo da bi bilo seksistički već i apsolutna neistina. Naime, izgleda da su žene podložnije negativnim efektima stresa zbog anatomije, odnosno njihovo srce drugačije reagira na stresore nego muško.

Znanstvenici sa medicinskog fakulteta Penn State odlučili su istražiti zašto postoji razlika između spolova i ustanovili su da problem leži u opskrbi srca sa krvlju. U normalnim okolnostima za vrijeme stresa otkucaji srca se ubrzavaju, krvni tlak raste, a opskrba kisikom se pojačava, sve kako bi se tijelo lakše nosilo s izvanjskim faktorima, odnosno stresorima. Kod žena se ovaj proces ne odvija kako spada.

Naime, i muškarci i žene sudjelovali su u eksperimentu u kojima su izvodili aerobne vježbe dok su rješavali matematičke zadatke, a pritom su ih znanstvenici maltretirali kako bi izazvali stres. Nakon tri minute torture izmjerila im se funkcija krvožilnog sustava.

Kod oba spola zabilježen je porast krvnog tlaka i otkucaja srca, no dok je kod muškaraca bio pojačan dotok krvi u srce kod žena je ostao nepromijenjen. Dr. Chester Ray, voditelj studije, kaže kako zbog te slabije opskrbe srca kisikom žene mogu imati više srčanih problema za vrijeme stresnih situacija.

Ova studija je još jedan dokaza zašto bi se trebalo iz života izbaciti svih izvori stresa, i to pogotovo ako ste žena. Također, žene bi trebale biti svjesne da se simptomi srčanog udara razlikuju od spola do spola.

Iako većina žena može osjetiti klasični simptom srčanog udara, bol na sredini prsa, kod drugih se to može manifestirati kao otežano disanje, bol u donjem djelu prsa ili gornjem djelu abdomena, vrtoglavica ili nesvjestica, bol u leđima ili iznimna iscrpljenost.           

20.03.2013. 19:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh