« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
VATRA NEZAUSTAVLJIVO NAPREDUJE

Portugal: Vatrogasci se bore s 18 velikih požara

Požari su opustošili nekoliko parkova prirode, a u gašenju sudjeluju stotine vatrogasaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

vatrogasci

,

požar

,

Portugal

Portugalski vatrogasci bore se s 18 velikih požara, od kojih je većina na sjeveru zemlje, izvijestile su u ponedjeljak portugalske vlasti.

Tri najveća požara bukte u područjima Viana do Castelo, Viseu i Guarda. Na njihovu gašenju angažirano je oko 460 vatrogasaca, 115 vatrogasnih vozila i 12 zrakoplova. Požari su opustošili parkove prirode, između ostalih park Peneda-Geres blizu španjolske granice i Serra da Estrela kod općine Gouveia gdje se vatra bila opasno približila auto-kampu i staračkom domu.

Više manjih požara izbilo je u blizini Funchala, glavnog grada portugalskog otočja Madeire. Vatra je ondje posljednjih dana opustošila 95 posto ekološkog parka i time poništila napore sadnje autohtonih biljaka na površini od 1.000 hektara. Na Madeiri je uhvaćen osumnjičenik za podmetanje požara, a dvojica sumnjivaca pronađena su i u kopnenom dijelu Portugala, čime se broj osumnjičenih za podmetanje vatre ovog ljeta popeo na 19.

U Portugalu je ove godine zabilježeno više od 14.000 požara, što otprilike odgovara količini požara u posljednje tri godine, izjavili su predstavnici civilne zaštite. Opasnost od požara i nadalje je velika zbog vrućina i vjetra uglavnom na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje. Veći broj požara zabilježen je i u Galiciji, sjeverozapadnom dijelu Španjolske koji graniči s Portugalom. U požaru u Galiciji u petak su poginula dva vatrogasca, a lokalne vlasti tvrde da su požari podmetnuti. (hina/metro-portal)

16.08.2010. 19:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh