« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
226 POSTO

Portugal je sljedeći na redu za financijsku pomoć?

Smatra to Daniel Gros, jedan od vodećih europskih ekonomskih stručnjaka, koji navodi da je stanje u Portugalu vrlo slično stanju u Grčkoj

(Shutterstock)
Više o

financijska kriza

,

dužnička kriza

,

Snjeguljica

,

smješne galerije

,

Big Boss

,

vrijednosti

Sasvim je vjerojatno da će Portugal biti druga po redu zemlja eurozone koja će nakon Grčke trebati međunarodnu financijsku pomoć, Španjolska bi mogla imati probleme s likvidnošću ali neće doživjeti slom, dok je Italija relativno sigurna, ocijenio je u utorak jedan od vodećih europskih ekonomskih stručnjaka.

Prema riječima Daniela Grosa, ravnatelja Centra za europske političke studije u Bruxellesu (CEPS) i bivšeg savjetnika Europske komisije za gospodarsku i monetarnu uniju, stanje u Portugalu, "s gospodarske točke gledišta, slično je stanju u Grčkoj".

"Portugalci će trebati novac prije ili kasnije, mislim da je to sasvim vjerojatno", kazao je Gros. On procjenjuje da će Portugalu biti potreban paket pomoći u vrijednosti 100 milijardi eura.

Portugalski vanjski dug je dosegao 226 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju 2009. Za usporedbu, grčki vanjski dug je 2008. iznosio 167 posto, španjolski 164 posto, talijanski 121 posto, a u Mađarskoj je narastao na 141 posto te godine kad su Europska Unija i Međunarodni monetarni fond Budimpešti odobrili paket pomoći veći od 20 milijardi eura. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 20:48:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh