« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
PROVOKACIJE I ODGOVORI

Porast napetosti na Korejskom poluotoku

Sjeverna Koreja smatra da su vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje provokacija.

Američki marinci tijekom vojnih manevara u Južnoj Koreji
Američki marinci tijekom vojnih manevara u Južnoj Koreji (Getty Images)
Više o

SAD

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-Il

,

Korejski poluotok

,

vojne vježbe

,

porast napetosti

,

Pjongjang

,

provokacija

,

Taepodong-2

Američke i južnokorejske vojne snage počele su u ponedjeljak s redovitim godišnjim vojnim vježbama, a sjevernokorejska vojska je istodobno kao odgovor na te vježbe proglasila punu borbenu pripravnost čime su dodatno porasle napetosti na Korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja, koja se sprema za probno ispaljivanje svog balističkog projektila najduljeg dometa, izvijestila je kako će svako potencijalno rušenje bilo koje od raketa smatrati ratnim činom.

U priopćenju sjevernokorejske vojske stoji kako su vojne vježbe "provokacija" koja se organizira jedino "uoči rata". Nakon toga priopćenja Pjongjang je prekinuo telefonsku liniju s južnokorejskom vojskom koja služi za hitne slučajeve.

Pjongjang i dalje redovito prije početka ovakvih vojnih vježbi optužuje SAD i Južnu Koreju za potencijalne ozbiljne napadačke namjere, unatoč tomu što se vježbe već godinama održavaju bez većih incidenata.

No sjevernokorejski mediji puno su oštriji u pogledu napisa o vježbama koji se poklapaju s odlukom Pjongjanga da testira svoje rakete tipa Taepodong-2. Sjeverna Koreja neprestano ponavlja kako se priprema lansirati satelit u sklopu svojeg miroljubivog svemirskog programa. "Obaranje našega satelita, koji se lansira iz miroljubivih razloga, značilo bi rat", rekao je glasnogovornik Sjevernokorejske narodne armije.

U nedjelju su u Sjevernoj Koreji održani izbori za članove novoga parlamenta, strogo kontrolirani kao i uvijek do sada, pa je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il, o čijem se zdravstvenom stanju spekuliralo proteklih tjedana, sa sto posto osvojenih glasova ponovno izabran. (hina/metro-portal)

09.03.2009. 14:21:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh