« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
EVAKUIRANE STOTINE

Poplave u Australiji poprimile neviđene razmjere

Australska premijerka Julia Gillard upozorila je da bi se poplave "kakve još nisu viđene" koje su pogodile istok zemlje, mogle pogoršati

Više o

Austrija

,

poplave

Snažni pljuskovi sručili su se prošli tjedan na državu Queensland, nakon prolaska tropske oluje Tashe. Više od 1.000 ljudi je evakuirano, među kojima dobar dio uz pomoć vojnih helikoptera, a stanje prirodne katastrofe proglašeno je u 38 okruga.

Gillard je uputila apel za solidarnost, najavivši da će vlada za pomoć stradalima izdvojiti milijun australskih dolara (770.000 eura). "Neke su zajednice pogođene najtežim poplavama u nekoliko zadnjih desetljeća, a voda je na nekim mjestima dosegnula razinu kakva nije zabilježena otkad se vrše mjerenja", rekla je.

Sjeverno od Brisbanea stotine su stanovnika morale napustiti svoj dom u priobalnom gradu Bundabergu i u Emeraldu. Theodore je potpuno evakuiran uz pomoć vojnih helikoptera Black Hawk. Po riječima mjesnog zastupnika Vaughana Jonhsona, voda je uništila usjeve i obradive površine, pričinivši veliku štetu.

Neki stanovnici, koji su ostali bez ičega, sklonili su se u prihvatne centre. Stručnjaci procjenjuju da bi se gubici u agrarnom i rudarskom sektoru zbog poplava mogli popeti na 7 milijarda australskih dolara (5,4 milijarde eura). (hina/metro-portal)

29.12.2010. 13:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh