Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2010. 13:15:00
EVAKUIRANE STOTINE

Poplave u Australiji poprimile neviđene razmjere

Australska premijerka Julia Gillard upozorila je da bi se poplave "kakve još nisu viđene" koje su pogodile istok zemlje, mogle pogoršati

Snažni pljuskovi sručili su se prošli tjedan na državu Queensland, nakon prolaska tropske oluje Tashe. Više od 1.000 ljudi je evakuirano, među kojima dobar dio uz pomoć vojnih helikoptera, a stanje prirodne katastrofe proglašeno je u 38 okruga.

Gillard je uputila apel za solidarnost, najavivši da će vlada za pomoć stradalima izdvojiti milijun australskih dolara (770.000 eura). "Neke su zajednice pogođene najtežim poplavama u nekoliko zadnjih desetljeća, a voda je na nekim mjestima dosegnula razinu kakva nije zabilježena otkad se vrše mjerenja", rekla je.

Sjeverno od Brisbanea stotine su stanovnika morale napustiti svoj dom u priobalnom gradu Bundabergu i u Emeraldu. Theodore je potpuno evakuiran uz pomoć vojnih helikoptera Black Hawk. Po riječima mjesnog zastupnika Vaughana Jonhsona, voda je uništila usjeve i obradive površine, pričinivši veliku štetu.

Neki stanovnici, koji su ostali bez ičega, sklonili su se u prihvatne centre. Stručnjaci procjenjuju da bi se gubici u agrarnom i rudarskom sektoru zbog poplava mogli popeti na 7 milijarda australskih dolara (5,4 milijarde eura). (hina/metro-portal)

29.12.2010. 13:15:00
http://metro-portal.hr/poplave-u-australiji-poprimile-nevidjene-razmjere/53373/