« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
EVAKUACIJE

Poplavama prijete gotovo sve veće rijeke u BiH

Brojna naselja i prometnice uz rijeke su ugrožena, a stotine kuća su evakuirane

(Dado Ruvić/Cropix)
Više o

BiH

,

poplave

Poplave i dalje prijete naseljima uz gotovo sve veće rijeke u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je u nedjelju iz ureda civilne zaštite i ugroženih općina u toj zemlji.

U noći između subote i nedjelje proglašeno je stanje elementarne nepogode u Uskoplju, Donjem Vakufu i Bugojnu u središnjem dijelu BiH.

Na stotine kuća, posebice u Uskoplju je poplavljeno, otežan je promet regionalnim cestama a stanovništvu je dan naputak da prokuhavaju vodu za piće.

Ugrožena su i brojna naselja u dolini rijeke Bosne gdje je poplavni val u općini Kakanj protekle noći ugrozio više od pedeset kuća koje su morale biti iseljene.

Na području Sarajeva voda i dalje prijeti kućama u prigradskim naseljima u Sarajevskom polju a zbog poplave presječena je i izlazna cesta koja vodi ka Mostaru pa se prometuje zaobilaznim pravcima.

U dolini Neretve stanje je stabilnije iako je protekle noći moralo biti evakuirano pet obitelji iz kuća u okolici Mostara smještenih uz obalu te rijeke.

Tijekom noći povećan je protok vode na Hidroelektrani Mostar. Na području općine Čapljina u posljednja 24 sata registriran je porast vodostaja na rijeci Krupi a zbog podzemnih voda u Gabela Polju ugroženo je stotinjak kuća.

Granični prijelaz s Hrvatskom Gabela Polje i dalje je zbog poplava zatvoren. Stanovnici općine Ravno u neumskom zaleđu ostali su bez električne energije.

Informacije o poplavama stižu i iz Blagaja gdje se iz korita izlila rijeka Buna. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 13:49:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh