« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
LEDENI KOLAPS

Polarna hladnoća prometno blokirala dio Europe i SAD-a

Sjever Njemačke zbog snijega je gotovo potpuno prometno blokiran, dok se SAD-u čak i na Floridi bilježe rekordno niske temperature

(Getty Images)
Više o

SAD

,

snijeg

,

velika hladnoća

,

Europa

,

led

,

prometni kolaps

Europa i velik dio SAD-a i u nedjelju su izloženi valu polarne hladnoće praćene obilnim snijegom koji onemogućuje polijetanje zrakoplova iz zračnih luka i blokira prometnice, osobito u Njemačkoj, prenose svjetske agencije.

Cestovni promet u sjevernoj Njemačkoj u nedjelju je bio gotovo u potpunosti paraliziran - oko 200 vozača ostalo je zarobljeno na autocdsti A20 u svojim automobilima.

"Stanje na sjeveru zemlje mogu opisati dramatičnim. Na autocesti A20 vozači i njihove obitelji proveli su cijelu noć. U nedjelju ujutro u pomoć im je stigla policija", rekla je Maxi Hartung iz središnjeg Njemačkog autokluba, dodavši kako su neki dijelovi autoceste koja prolazi državom Mecklenburg Zapadnom Pomeranijom, u potpunosti blokirani. U okrugu Ostvorpommern proglašeno je izvanredno stanje.

Cijela je Njemačka prekrivena snijegom, osobito sjever i istok zemlje. U Leipzigu ga ima 29 cm, u Berlinu 27 cm, u Hamburgu 12 cm, a meteorolozi najavljuju nastavak padalina. Zračni i željeznički promet također su uglavnom blokirani, osobito u području Frankfurta i međunarodne frankfurtske zračne luke, treće u Europi po fluktuaciji putnika. U nedjelju je otkazan 61 let, a dan prije čak 255 letova. Više od 400 putnika noć je provelo u zračnoj luci.

Polarna hladnoća nije zaobišla ni Švicarsku. Međunarodna zračna luka u Ženevi u nedjelju je bila zatvorena, no tijekom dana, izvijestili su dužnosnici, zrakoplovi bi trebali nesmetano početi slijetati i polijetati.

U francuskoj zračnoj luci blizu Lyona noć na nedjelju provelo je oko 1.000 putnika. Tijekom noći i u Velikoj Britaniji je palo puno snijega, no manje nego što su meteorolozi predvidjeli. Glavne zračne luke u nedjelju ujutro otvorene su, no zrakoplovi slijeću i polijeću neredovito. Eurostar je osigurao prometovanje dvaju od tri vlaka. Probleme u zračnom i željezničkom zbog nevremena u prometu imaju Poljaci i Nizozemci.

U Sjedinjenim Državama val polarne hladnoće uz obilan snijeg iznenadio je južni dio zemlje - osobito Floridu, gdje je zabilježena dosad rekordno niska temperatura od minus osam stupnjeva Celzija. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 16:05:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh