« Život
objavljeno prije 15 godina
UNESCO

Popisu svjetske baštine dodano 13 novih lokacija

Tri lokacije su u zemljama koje do sada nisu imale spomenike na popisu svjetske baštine, a popis sada broji ukupno 890 lokacija

(Corbis)
Više o

UN

,

UNESCO

,

svjetska baština

,

Waddensko more

,

Dolomiti

,

Loporeni

,

Sulaiman-Too

,

Cidadea Velhae

,

Stoclet

,

Torres de Hercules

,

Chaux-de Fonds

,

Le Locle

,

Pontcysyllte

,

Caral-Supe

,

Shushtar

Trinaest novih lokacija dodano je na popis svjetske baštine UNESCO-a, na kojemu je sada ukupno 890 lokacija, priopćio je u ponedjeljak UN.

Od novih lokacija, tri su u zemljama koje dosad nisu bile među blagom svjetske baštine. To su povijesna gradska jezgra Cidadea Velhae na otocima Cape Verde, tisućljeće stare ruševine Loporeni u Burkini Faso i planina Sulaiman-Too u Kirgistanu.

Među novim europskim lokacijama su Waddensko more - pojas Sjevernog mora uz obale Njemačke i Nizozemske, talijanski planinski masiv Dolomiti i palača Stoclet u Art Nouveau stilu u Bruxellesu. Španjolski Torres de Hercules (Herculesov toranj) - svjetionik iz 2. stoljeća, švicarski gradovi poznati po izradi satova Chaux-de Fonds i Le Locle i akvedukt i kanal Pontcysyllte u Britaniji iz 19. stoljeća također su uvršteni na popis.

Na popis svjetske baštine je uvrštena i planina Wutai, sveto budističko mjesto poznato po svojih pet ravnih vrhova i čak 53 samostana, peruanski sveti grad Caral-Supe star 5.000 godina, kraljevski grobovi dinastije Joseon u Južnoj Koreji i povijesni hidraulički sustav Shushtar u Iranu.

Izvor: Hina

29.06.2009. 15:17:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh