« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PRIPREME ZA ISPRAĆAJ

Poljska odaje posljednju počast poginulom državnom vrhu

Stotine tisuća Poljaka u subotu će se okupiti na velikom trgu u Varšavi kako bi odali posljednju počast poginulima u nesreći predsjedničkog zrakoplova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Poljska

,

zrakoplovna nesreća

,

ispraćaj

U čitavoj Poljskoj točno u 8 i 56 minuta (vrijeme kada se 10. travnja srušio zrakoplov u blizini Smolenska na zapadu Rusije) oglasit će se sirene i crkvena zvona.

Točno u podne na trgu Pilsudski, u blizini groba neznanog junaka, počet će ceremonija posvećena svakom od 96 poginulih putnika predsjedničkog zrakoplova, koji su putovali u Rusiju kako bi odali počast 22.000 poljskih časnika koji su 1940. godine tamo ubijeni po Staljinovoj naredbi.

Poljaci će se prisjetiti svakog od poginulih: predsjednika, njegove supruge Marije, svih zapovjednika glavnog stožera vojske, članova oprobe i borbe protiv komunizma, brojnih zastupnika i zamjenika ministara, crkvenih dužnosnika, te predsjednika poljskog olimpijskog odbora, predsjednika središnje banke i brojnih drugih javnih ličnosti, ali i prevoditelja, mladih djelatnika službe sigurnosti i stjuardesa.

Ceremonija bi trebala trajati oko četiri sata. Trg Pilsudski uobičajeno je mjesto velikih okupljanja u Varšavi. U 17 sati i 30 minuta lijesovi s tijelima predsjednika i njegove supruge bit će prebačeni iz Predsjedničke palače u katedralu, gdje će zatim započeti misa.

Njihova tijela bit će zatim prebačena u Krakov gdje će u nedjelju biti pokopani. Dolazak velikog broja visokih stranih dužnosnika na sprovod poljskog predsjednika i njegove supruge upitan je zbog toga što je zračni promet u većini europskih zemalja, zbog erupcije vulkana na Islandu, i dalje zatvoren. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 09:17:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh