« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
TREBA SE POTRUDITI ZA MIR

Hillary Clinton kritizirala i Izrael i Palestinu

Američka državna tajnica ponovo je pozvala Izrael da učini više na postizanju mira s Palestincima i jačanju njihovih institucija na Zapadnoj obali

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Palestina

,

mir

"Za Izrael je prihvaćanje konkretnih koraka prema miru, kako kroz mirovni proces tako i kroz pomoć u izgradnji institucija, najbolje oružje protiv Hamasa i drugih ekstremista", rekla je Clinton u govoru na večeri mirovne udruge u Washingtonu, kojoj su nazočili veleposlanici Izraela i više arapskih država.

Palestinske vlasti također je pozvala da promiču mir, da prekinu s izazivanjem i huškačkom retorikom, te da suzbijaju korupciju. Clinton je pozvala na "hrabro vodstvo" obiju strana.

"Premijer Netanyahu je prihvatio viziju rješenja s dvije države rješenje", rekla je Clinton, pozivajući Izrael da učini više od "olakašanja kretanja na Zapadnoj obali".

"Potičemo Izrael da nastavi graditi zamah prema sveobuhvatnom miru, pokazujući poštovanje za legitimne težnje Palestinaca, zaustavljajući aktivnosti na gradnji naselja i rješavajući humanitarne potrebe u Gazi, te da se suzdrži od jednostranih izjava i akcija koje mogu potkopati povjerenje ili naškoditi ishodu pregovora", naglasila je.

SAD je 3. ožujka objavio da su Izrael i Palestinske vlasti pristale na neizravne mirovne pregovore, no potom je Izrael objavio odluku o gradnji 1600 stanova i židovskom naselju Ramat Shlomo u istočnom, arapskom dijelu Jeruzalema, što je izazvalo nezadovoljstvo SAD-a, te Palestinaca i arapskih država, i bitno smanjilo izglede za početak pregovora u doglednoj budućnosti. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 09:13:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh