« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
10 KANDIDATA

Poljska bira novog predsjednika nakon smrti Lecha Kaczynskog

Ankete govore da najviše izgleda imaju liberal Bronislaw Komorowski i brat blizanac pokojnog predsjednika, konzervativac Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski predsjednički izbori
Jaroslaw Kaczynski predsjednički izbori (Wikipedia)
Više o

Donald Tusk

,

Lech Kaczynski

,

Jaroslaw Kaczynski

,

poljski predsjednički izbori

,

Bronislaw Komorowski

,

hrvatski veslači

,

šetnja gradom

U Poljskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za prvi krug predsjedničkih izbora raspisanih nakon pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći 10. travnja u Rusiji.

Deset kandidata natječe se za predsjednika države, no prema anketama samo dvojica imaju stvarne izglede u pobjedu. To su 58-godišnji liberal Bronislaw Komorowski i 61-godišnji vođa konzervativne oporbe Jaroslaw Kaczynski.

>> U zrakoplovnoj nesreći poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski

Predsjednik donjeg doma poljskog parlamenta (Sejm) Komorowski je prema ustavu obnašao dužnosti predsjednika nakon smrti Lecha Kaczynskog. Kandidat je vladajuće Građanske platforme (PO) i blizak saveznik proeuropskog premijera, liberala Donalda Tuska. Prema anketama u prvome bi krugu trebao dobiti između 41,1 i 51 posto glasova.

>> Komorowski bi mogao pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora

Brat blizanac pokojnog predsjednika Jaroslaw Kaczynski je euroskeptik i neosporni vođa konzervativne oporbe. Predsjednik konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), Kaczynski bi trebao dobiti između 29 i 35,4 posto glasova.

Na 26.000 birališta u zemlji od 38 milijuna stanovnika, birači mogu svoje glasačko pravo ostvariti do 20 sati, a prve izlazne ankete bit će objavljene odmah po zatvaranju birališta.

>> Zrakoplovna nesreća kod Smolenska je više od nesreće?

Ako nijedan kandidat u nedjelju ne prijeđe izborni prag od 50 posto glasova, održat će se drugi krug predsjedničkih izbora 4. srpnja.

Prvi djelomični rezultati očekuju se prije ponedjeljka ujutro. (hina/metro-portal)

20.06.2010. 09:07:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh