« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POLJSKA:

Komorowski bi mogao pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora

Glavni protukandidat mu je Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac nedavno tragično poginulog predsjednika

(Wikipedia)
Više o

Donald Tusk

,

Lech Kaczynski

,

Jaroslaw Kaczynski

,

poljski predsjednički izbori

,

Bronislaw Komorowski

,

hrvatski veslači

Bronislaw Komorowski, koji trenutačno u Poljskoj obnaša dužnost predsjednika, mogao bi dobiti većinu u prvome krugu predsjedničkih izbora koji će se održati u lipnju.

Njegov glavni protukandidat je brat blizanac nedavno tragično poginulog predsjednika Lecha Kaczynskog, Jaroslaw, no promatrači Komorowskome daju prednost. Komorowski je predsjednik parlamenta i bliski suradnik premijera Donalda Tuska, kojega, prema istraživanju javnog mišljenja što ga je provela tvrtka PBS DGA za list Gazeta Wyborcza, podupire 52 posto Poljaka.

Jaroslaw Kaczynski, prema istraživanju, može računati na 27 posto glasova biračkog tijela, a njegovu stranku Pravo i pravednost podupire 34 posto Poljaka, koji bi na izbore za novoga predsjednika trebali izaći 20. lipnja. Ako nijedan od kandidata ne osvoji većinu, drugi će se krug izbora odražati u predstojeća dva tjedna.

Unatoč tomu što premijer i njegova vlada imaju najviše ovlasti, predsjednik može blokirati neke zakone te ima važnu ulogu u vanjskoj i sigurnosnoj politici. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 13:39:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh