« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SAD BI SVE

Nicolas Sarkozy želi rusko-europsku gospodarsku zonu

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kaže da se tako može ojačati sigurnost Europe i Rusije, a pohvaljuje i ruski glas za sankcije Iranu

Nicolas Sarkozy Dmitrij Medvedev
Nicolas Sarkozy Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Dmitrij Medvedev

,

Japan Fukushima

,

Stanislas Wawrinka

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u subotu je iznio zamisao o stvaranju zajedničke gospodarske zone Rusije i Europe na gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, izvijestila je novinska agencija Ria Novosti.

"Na taj način možemo zajednički organizirati našu sigurnost", rekao je Sarkozy koji je predložio i poduzimanje zajedničkih napora u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

>> Diplomacija pokušava dobiti ruski plin

Sarkozy je podržao i europski sporazum o sigurnosti što ga je predložio ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Francuski predsjednik je rekao kako planira češće sastanke s Medvedevom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i rad na reformi svjetskog financijskog sustava.

>> Susret Sarkozy - Medvedev na trenutke je bio jako napet

"Naša je strategija u tom pitanju potpuno ista. U okviru opće strategije katkad se razilazimo u mišljenjima, ali uvijek postižemo kompromise", rekao je francuski čelnik koji je i pohvalio nedavni ruski glas za sankcije Iranu zbog nuklearnog programa Teherana u UN-ovom Vijeću sigurnosti.

Francuski EDF se pridružuje projektu "Južni tok"

Francuski energetski koncern Electricite de France (EDF) pridružuje se rusko-talijanskom projektu plinovoda "Južni tok" krajem godine s udjelom od 20 posto, najavili su u subotu čelnici energetskih tvrtki.

Aleksej Miller, čelnik ruskog plinskog diva Gazproma, rekao je da će EDF kupiti po 10 posto udjela od Gazrpoma i talijanskog energetskog koncerna Eni.

Sporazum je najavljen u Sankt Peterburgu za posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i zajedničkog ekonomskog foruma koji se ondje održava.

Južni tok predviđa gradnju 900 kilometara dugog plinovoda od Crnog mora preko Bugarske do zemalja južne i jugoistočne Europe. Prve bi isporuke trebale početi 2015., a godišnje bi se trebalo transportirati 30 milijardi prostornih metara plina.

EDF je potpisao s ruskom državnom tvrtkom za nuklearnu energiju Rosatom i sporazum o gradnji nuklearnih elektrana. (hina/metro-portal)

19.06.2010. 22:19:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh