« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Nije bilo propusta

Policija žrtvovala građane i skrivila smrt u potjeri?

Dok u policiji kažu da su poduzeli sve raspoložive mjere da se vozilo zaustavi, potjera je u javnosti izazvala kontroverzije i otvorila pitanje je li usporavanjem vozila u jednom traku policija ugrozila život građana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Miščević/CROPIX )
Više o

hitna pomoć

,

potjera

,

policija

U Novoj Gradišci je jutros oko 5.30 ispred bolnice ukradeno vozilo Hitne pomoći. Za krađu vozila je osumnjičen 22-godišnjak iz Nove Gradiške. Bježanje policiji je završili kobno i to tek kod naplatnih kućica Ivanja Reka kada se kradljivac oko 6 sati zabio u parkirana vozila pri čemu je jedna osoba smrtno stradala. Kradljivac se brzinom od 130 kilometara na sat zaletio se u kolonu vozila koju je policija uklonila sa strane upravo zbog potjere. Vozač koji se nalazio posljednji u koloni na mjestu je od udarca preminuo.

Poginuo je 56-godišnjak iz volkswagena vento iz Siska dok su ozljeđeni supružnici iz renault megana nizozemskih registracija, kojima je pomoć pružena u KB Dubrava. Policija je kod počinitelja izmjerila 1,49 promila alkohola u krvi, a zbog ozljeda je prevezen u KBC Zagreb. Očevid na mjestu događaja, koji je završen nešto prije 11 sati, obavio je istražni sudac uz pomoć prometne i kriminalističke policije. Još dvoje je lakše ozlijeđeno i nakon pregleda u bolnici pušteno je kući. Izvan životne opsanosti je i kradljivac vozila Hitne pomoći.

Tri policijske uprave u potjeri za kradljivcem bile su gotovo 100-tinjak kilometara, no on se odbijao zaustaviti sve do tragedije ispred naplatnih postaja na Ivanjoj Reci. Policija tvrdi da propusta u njihovom radu nije bilo.

Policija: Poduzeli smo sve raspoložive mjere da se vozilo zaustavi

Večeras se i policija oglasila priopćenjem u kojem poručuju da je utvrđeno kako su policijski službenici, nakon saznanja da je 22-godišnjak otuđio vozilo Hitne medicinske pomoć i njime velikom brzinom vozio autocestom A3 prema Zagrebu, poduzeli sve raspoložive mjere da se vozilo zaustavi.

'Djelatnici PU brodsko-posavska i PU sisačko moslavačka su pokušali zaustaviti vozilo tako da su ga cijelim putem slijedili, davali mu svjetlosne i zvučne signale da se zaustavi, pokušavali su ga preteći, i tako zaustaviti, što je ovaj izbjegavao krivudanjem po autocesti. Kada ga nisu uspjeli zaustavili izvještena je PU zagrebačka, te su policijski službenici neposredno prije naplatnih kućica u Ivanjoj Reci uz pomoć HAC-a preusmjerili promet u jedan kolnički trak (lijevi), kojim su vozila cijelo vrijeme usporeno prometovala.

Dvadesetvogodišnjak je oko 6,10 naletio velikom brzinom, te ga je i 100 metara od suženja pokušao zaustaviti policijski službenik svjetlosnim signalima i stop palicom u čemu nije uspio. Počinitelj je tada, usprkos svim upozorenjima, naletio na kolonu vozila ispred sebe, te je tako izazvao tešku prometnu nesreću, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala', navodi u večerašnjem izvješću o detaljima nesreće PU zagrebačka.

Vozilo Hitne se ne zaključava zbog mogućeg zamrzavanja brave

Glasnogovornica PU brodsko-posavska Kata Nujić kazala je da je kradljivac u bijegu izazvao i prometnu nesreću kod Draganića, ali sa lakšim posljedicama, udarivši mercedes njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin BiH. Vozač mercedesa je odmah obavijestio policiju o sumanutom vozaču koja je odmah krenula u potjeru ali nije uspjela spriječiti kobnu nesreću.

Na pitanje kako je moguće da vozila hitne pomoći u Gradiški i noću i danju ostaju otključana, u tamošnjem Domu zdravlja rečeno nam je da je to dobro ako se slučajno zamrzne brava, a vozilo hitno mora na intervenciju. Nije pak jasno zašto i ključ mora ostati u vozilu.

13.12.2009. 20:42:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh