« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina
ISTRAŽIVANJE

Polarni medvjedi sposobni su preplivati velike udaljenosti

Prosječna medvjedica preplivala je preko 150 kilometara u nekoliko dana prateći led koji se povlači

Polarni medvjedi su fantastični plivači
Polarni medvjedi su fantastični plivači (Arhiva)
Više o

plivanje

,

polarni medvjedi

Istraživanje Američkog instituta za geološka istraživanja pokazalo je da polarni medvjedi posjeduju zapanjujuće plivačke sposobnosti. Prateći 52 ženke u petogodišnjem razdoblju ekstremnog povlačenja leda, znanstvenici su izmjerili pomalo nevjerojatne daljine koje su medvjedice preplivale za ledom.

Trećina ih je preplivala skoro 50 kilometara, a ostale u prosjeku 155 kilometara, dok je rekorderka uspjela natući zavidnih 354 kilometra. Medvjedice, naravno, imaju ogrlice s GPS-om koji je izmjerio ove nevjerojatne cifre.

Za ove podvige trebalo im je između 1 i 10 dana, a ono što je stvarno fantastično je činjenica da su neke od njih plivale uz svoje mladunce. Upravo je to bio i razlog istraživanja, jer još uvijek nije poznato kakve plivačke mogućnosti imaju mladunci polarnog medvjeda, no nakon ovog istraživanja, straha za budućnost nema. 

Problem je zapravo jednostavan, zatopljenje topi led i više nema ljetnog leda koji su polarni medvjedi prije koristili za život, pa su sada prisiljeni povlačiti se na sjever za ledom u ljetnim mjesecima.

06.05.2012. 14:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh