Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2012. 14:05:00
ISTRAŽIVANJE

Polarni medvjedi sposobni su preplivati velike udaljenosti

Prosječna medvjedica preplivala je preko 150 kilometara u nekoliko dana prateći led koji se povlači

Polarni medvjedi su fantastični plivači
Polarni medvjedi su fantastični plivači (Arhiva)

Istraživanje Američkog instituta za geološka istraživanja pokazalo je da polarni medvjedi posjeduju zapanjujuće plivačke sposobnosti. Prateći 52 ženke u petogodišnjem razdoblju ekstremnog povlačenja leda, znanstvenici su izmjerili pomalo nevjerojatne daljine koje su medvjedice preplivale za ledom.

Trećina ih je preplivala skoro 50 kilometara, a ostale u prosjeku 155 kilometara, dok je rekorderka uspjela natući zavidnih 354 kilometra. Medvjedice, naravno, imaju ogrlice s GPS-om koji je izmjerio ove nevjerojatne cifre.

Za ove podvige trebalo im je između 1 i 10 dana, a ono što je stvarno fantastično je činjenica da su neke od njih plivale uz svoje mladunce. Upravo je to bio i razlog istraživanja, jer još uvijek nije poznato kakve plivačke mogućnosti imaju mladunci polarnog medvjeda, no nakon ovog istraživanja, straha za budućnost nema. 

Problem je zapravo jednostavan, zatopljenje topi led i više nema ljetnog leda koji su polarni medvjedi prije koristili za život, pa su sada prisiljeni povlačiti se na sjever za ledom u ljetnim mjesecima.

06.05.2012. 14:05:00
http://metro-portal.hr/polarni-medvjedi-sposobni-su-preplivati-velike-udaljenosti/70709/