« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
BORBA PROTIV TERORIZMA

Pokrenut Globalni protuteroristički forum

Novi forum postat će "protuteroristička mreža jednako dovitljiva i prilagodljiva kao naši protivnici", kazala je američka državna tajnica Hillary Clinton

Fotografija vijesti
Više o

Hillary Clinton

,

terorizam

,

borba protiv terorizma

,

Globalni protuteroristički forum

Jučer je u New Yorku pokrenut Globalni protuteroristički forum (GCTF), novo globalno tijelo s 30 članica koje uključuje SAD, EU, Kinu, Rusiju, Indiju i Pakistan, a čiji je cilj jačanje borbe protiv terorizma, piše Hina.

Novi forum postat će "protuteroristička mreža jednako dovitljiva i prilagodljiva kao naši protivnici", kazala je Clinton na inauguralnom sastanku GCTF-a.

"Obećajmo da ćemo učiti jedni od drugih koliko god možemo", kazala je na sastanku u jednom njujorškom hotelu na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Prvi supredsjedatelji koordinacijskog odbora novog foruma bit će SAD i Turska.

Članice organizacije su najveće zemlje iz Afrike, Azije, Bliskog istoka i Europe, uključivo najveće muslimanske zemlje poput Egipta i Pakistana te nove gospodarske sile poput Kine.

Dužnosnik State Departmenta rekao je da je GCTF osnovan nakon što su propale ranije inicijative jer nisu obuhvaćale dovoljan broj članica iz cijelog svijeta. G8 je, primjerice, imao protuterorističku akcijsku skupinu koja nikada nije ostvarila svoj cilj.

GCTF će u početku imati pet radnih skupina, jednu za sektor kaznenog prava i vladavine prava, jednu za borbu protiv nasilnog ekstremizma i tri za jačanje protuterorističkih kapaciteta u Sahelu, na Rogu Afrike i u jugoistočnoj Aziji.

U aktivnostima radnih skupina moći će sudjelovati i relevantne države koje nisu članice foruma i drugi relevantni čimbenici, uključivo UN, regionalna i subregionalna tijela i nevladine stručnjake.

23.09.2011. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh